Mainos

Natsit ärsyyntyivät Hitler-tervehdyksen tekevästä suomalaiskoirasta

Tassunsa natsitervehdykseen nostanut suomalaiskoira ärsytti toisen maailmansodan keskellä Saksan natsihallintoa siinä määrin, että tapauksen kimpussa hääräsi suuri joukko virkamiehiä ja diplomaatteja.

Äskettäin julkaistujen asiakirjojen mukaan Saksan Helsingin-varakonsuli oli talvella 1941 kuullut puhuttavan liikemies Tor Borgin Jackie-koirasta, joka Hitler-sanan kuullessaan teki natsitervehdyksen. Asiasta kertoi uutistoimisto AP tänään.

Konsuli raportoi koirasta Berliiniin, ja vilkas diplomaattinen toiminta käynnistyi. Tampereen Rohdoskaupan omistanut Borg kutsuttiin suurlähetystöön selvittämään koiransa käytöstä. Berliinissä ulkoministeriön ja talousministeriön väki pohti, voisiko saksalaisjätti IG Farben saada Borgin yrityksen polvilleen.

Borg yritti vähätellä tapausta, mutta myönsi, että hänen natseja vastustanut saksalainen vaimonsa oli joskus kutsunut koiraa Hitleriksi.

Natsihallinto pohti pitkään syytteen nostamista Borgia vastaan, mutta luopui lopulta aikeista.

Saksalaishistorioitsija Klaus Hillenbrand kummeksuu, miten natseilla saattoi olla aikaa suomalaiskoiralle vain muutamaa kuukautta ennen hyökkäystä Neuvostoliittoon.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.