Mainos

Natsirikolliseksi epäilty Demjanjuk saapui Saksaan

Natsirikolliseksi epäilty John Demjanjuk on saapunut Yhdysvalloista Saksaan. Häntä syytetään osallisuudesta noin 30 000 juutalaisen murhaamiseen 1940-luvulla.

89-vuotiaan Demjanjukin epäillään olleen vartijana useissa keskitysleireissä Saksassa ja Puolassa toisen maailmansodan aikana.

Demjanjukin karkottamisesta on käyty oikeustaistelua Yhdysvalloissa sen jälkeen kun Saksa esitti hänestä luovutuspyynnön maaliskuussa.

Häntä on yritetty siirtää Saksaan useita kertoja, mutta perhe on aina tähän saakka saanut estettyä siirron. Perhe on perustellut estoaan sillä, että Demjanjuk on liian huonossa kunnossa matkustaakseen.

Demjanjuk on ollut seitsemän vuotta vankilassa Israelissa, koska häntä pidettiin Treblinkan keskitysleirin johtajana. Maan korkein oikeus kuitenkin vapautti hänet todisteiden puuttuessa vuonna 1993.

Natsirikollisiksi epäiltyjen musta lista on yhä pitkä

Natsien jäljittämiseen erikoistunut Simon Wiesenthal -keskus julkaisee vuosittain listan etsityimmistä natsiepäillyistä.

Joissakin tapauksissa ei ole varmuutta siitä, onko kyseinen henkilö edelleen hengissä. Listalla he pysyvät kuitenkin siihen asti, kunnes voidaan todistaa, että he ovat kuolleet.

- Alois Brunner: Adolf Eichmannin läheinen avustaja. Vastuussa kymmenientuhansien juutalaisten karkottamisesta kuolemanleireille. Nähty viimeksi Syyriassa 2001. Syntynyt 1912, todennäköisesti kuollut.

- Aribert Heim: lääkäri, joka teki tappavia kokeita ihmisillä Mauthausenin vankileirillä. Todennäköisesti kuollut, henkilöpaperit löytyneet äskettäin Egyptissä. Syntynyt 1914.

- Sandor Kepiro: syytetty siviilien joukkomurhasta Novi Sadissa Serbiassa. Tuomittu Unkarissa 1944, mutta tuomiota ei ole koskaan pantu täytäntöön. Syntynyt 1914.

- Milivoj Asner: entinen poliisijohtaja Kroatiasta. Syytetty osallisuudesta satojen ihmisten karkottamiseen kuolemanleireille. Syntynyt 1913.

- Sören Kam: syytetty Tanskassa natsivastaisen sanomalehden päätoimittajan murhasta. Syntynyt 1921.

- Klaas Carl Faber: tuomittu kymmenien vankien murhista Hollannissa, pakeni 1952 Saksaan.

- Heinrich Boere: syytetty kolmen hollantilaisen siviilin murhista. Syntynyt 1921.

- Karoly (Charles) Zentai: syytetty osallisuudesta juutalaisten vainoamiseen ja murhiin Budapestissa. Saanut karkotuksen Australiasta Unkariin, valittanut päätöksestä. Syntynyt 1921.

- Mihail Gorshkow: syytetty osallisuudesta juutalaisten murhiin Valko-Venäjällä. Syntynyt 1923.

- Algimantas Dailide: pidätti juutalaisia, jotka joutuivat myöhemmin natsien kätyrien murhaamiksi Liettuassa. Karkotettiin Yhdysvalloista. Tuomittiin Liettuassa vankeuteen, mutta rangaistusta ei pantu täytäntöön. Syntynyt 1921.

- Harry Mannil: syytetty juutalaisten ja kommunistien pidättämisestä Virossa. Nämä joutuivat myöhemmin Viron natsikätyreiden murhaamiksi. Virolaistutkimusten mukaan syytön. Syntynyt 1921.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu MTV3 Katsomosta (Seitsemän uutiset 12.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.