Mainos

Natsiharrastus toi potkut Latviassa

Latvian hallitus erotti perjantaina maan poliisin päällikön ja armeijan komentajan. Sisäministeri Ziedonis Ceversin mukaan poliisipäällikkö Aldis Lieljuksisin erottamisen syynä on, ettei hän kuunnellut varoituksia Riian synagogaan tehdystä pommihyökkäyksestä. Armeijan komentaja Juris Dalbins puolestaan oli osallistunut entisten latvialaisten SS-miesten marssiin ja pitänyt sen yhteydessä puheen.

Riian synagogaan tehtiin torstaina pommi-isku, joka rikkoi ikkunoita ja vaurioitti ovia, mutta ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Latvian hallitus tuomitsi iskun, ja presidentti Guntis Ulmanis kiirehti vakuuttamaan, että Latvian valtion ja juutalaisten suhteet ovat kunnossa.

Maaliskuun 17. päivänä pidetty SS-vetaraanien marssi puolestaan herätti kansainvälistä pahennusta. Muun muassa Saksan liittokansleri Helmut Kohl ja Ranskan presidentti Jacques Chirac tuomitsivat marssin, johon osallistui yli 400 entistä SS-miestä.

Saksalaiset värväsivät toisen maailmansodan aikana latvialaisia ja muiden Baltian maiden kansalaisia natsien SS-joukkoihin taistelemaan Neuvostoliittoa vastaan. Neuvostoliitto miehitti Baltian maat Saksan kanssa vuonna 1939 tehdyn salaisen sopimuksen nojalla.

Myös talousministerille lähtö

Myös Latvian talousministeri Atis Sausnitis joutui perjantaina lähtemään hallituksesta. Hänen erottamisellaan ei ole yhteyttä poliisipäällikön ja armeijan komentajan potkuihin, vaan syynä on mm. hidastelu yksityistämisohjelmassa.

Sausnitis sai kuulla erottamisestaan puhelimessa pääministeri Guntars Krastsilta. Pääministeri sanoi olevansa tyytymätön ministerinsä toimintaan. Hän sanoi myös, että Sausnitis oli liioitellut kuvatessaan mitä mahdollisia taloudellisia tappioita Latvialle koituisi, jos Venäjä julistaisi sen taloudelliseen saartoon.

Venäjä uhkasi viime kuussa Latviaa taloudellisella saarrolla, kun Riian poliisi oli hajottanut väkivaltaisesti venäläiseen vähemmistöön kuuluvien eläkeläisten mielenosoituksen.
(STT-DPA-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.