Natsien anastamaa taidetta etsitään Suomen museoista

Natsien anastamaa taidetta on saattanut päätyä Suomeen taidekaupan ja lahjoitusten kautta. Natsit veivät lähinnä juutalaisväestöltä satojatuhansia taideteoksia toisen maailmansodan aikana.

Suomalaisista taidemuseoista etsitään natsien toisen maailmansodan aikana anastamaa taidetta. Suomen museoista on löydetty noin 400 ulkomaista teosta, joiden omistajista vuosina 1933-45 ei ole tietoa. Tutkijat uskovat, että osa niistä saattaa olla natsien takavarikoimia.

Natsien on arvioitu toisen maailmansodan aikana anastaneen noin 600 000 taideteosta lähinnä juutalaisväestöltä. Noin kuudesosa teoksista on yhä kateissa. Suomen museoihin niitä on saattanut päätyä taidekaupan ja lahjoitusten kautta.

Pohjatyö teosten etsimiseksi tehtiin osana Jyväskylän yliopiston tutkimusprojektia. Nyt tutkimus jatkuu Tiina Koivulahden ja Maarit Hakkaraisen väitöskirjatyönä.

- Tutkimus on hyvin hidasta, koska se edellyttää laajaa verkostoitumista kansainväliseen tutkimuskenttään sekä teosten merkintöjen tarkkaa tutkimista, sanoo tutkimusprojektia johtanut taidehistorian yliassistentti Hanna Pirinen.

Pirisen mukaan tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida, kuinka paljon natsien anastamia teoksia Suomesta lopulta löytyy.

Tutkijat ovat käyneet läpi 27 taidemuseon kokoelmat. Valtion taidemuseon ja kansallismuseon kokoelmia ei päästy tutkimaan, sillä palvelumaksut olisivat olleet liian korkeat. Pirinen kertoo, että museot olisivat veloittaneet aputyövoimasta noin 30 000 euroa eikä tutkimusprojektilla ollut tähän varaa.

Pirisen mielestä myös valtion museoiden kokoelmia olisi tärkeää tutkia.

- Monien siellä olevien teosten kauppahistoriaan liittyy välittäjiä, joilla on ollut kytköksiä natseihin. Ei se tietenkään automaattisesti tarkoita, että kyseisellä teoksella on tällainen historia.

Palauttaminen harvinaista

Pirisen mukaan tutkimuksen tärkein tavoite on, että tieto teosten alkuperäisestä omistajasta saadaan osaksi kulttuuriperintöämme. Varsinaiseen palautusprosessiin ryhtyminen on melko harvinaista.

- Monilla suvuilla ei holokaustin jäljiltä kerta kaikkiaan ole enää ketään jälkeläistä, joka esittäisi palautusvaatimusta, Pirinen muistuttaa.

Monille myös riittää, että tieto aikaisemmasta omistuksesta lisätään museon tietoihin ja kerrotaan yleisölle.

- Eräänkin juutalaisen taiteilijan tuotanto oli lähes kokonaan tuhottu, ja omaisille pelkkä tieto yhden teoksen löytymisestä oli suuri ilo, Pirinen kertoo.

Taideteosten alkuperän tutkimus alkoi Suomessa 1990-luvun lopulla, kun Kuopion taidemuseosta löytyi natsien itävaltalais-tsekkiläiseltä aatelissuvulta takavarikoimaa taidetta.

Saksassa taideteosten alkuperää on tutkittu paljon. Maassa toimii koordinointikeskus, jonka kautta suvut voivat etsiä natsien varastamia taideteoksia. Myös Englannissa ja Hollannissa alan tutkimusta on tehty laajasti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat