Naton uusi pääsihteeri kivitti USA:n lähetystöä nuorena

Naton uuden pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan sotilasliitto on edelleen valmis ”rakentavaan suhteeseen” Venäjän kanssa.

Stoltenberg totesi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan, että Venäjän on kuitenkin käännettävä kurssiaan Ukrainan kriisissä. Hänen mukaansa tilanne on suuri haaste euroatlanttiselle turvallisuudelle.

– Haluamme nähdä selvän muutoksen Venäjän toiminnassa - muutoksen, joka osoittaa kansainvälisen lain sekä Venäjän kansainvälisten velvollisuuksien ja vastuun noudattamista.

Stoltenberg vastusti Natoa nuorena

- Jens Stoltenberg syntyi 16. maaliskuuta 1959 Oslossa. Hän edustaa Norjan työväenpuoluetta.  
- Tulee poliitikkoperheestä. Isä toimi Norjan puolustusministerinä ja äiti apulaisministerinä.  
- Vastusti EU:ta ja Natoa nuorena. Heitti 1970-luvulla kiviä Yhdysvaltain Oslon-suurlähetystöön vastalauseena Vietnamin sodalle.  
- Eteni poliittisella urallaan nopeasti. Toimi hallituksessa energia- ja valtiovarainministerinä, valittiin vuonna 2000 Norjan nuorimmaksi pääministeriksi 41-vuotiaana.  
- Pesti oli lyhyt, mutta palasi pääministeriksi 2005 ja pysyi virassa, kunnes hänen johtamansa Norjan työväenpuolue hävisi vaalit viime syksynä. Oli hyvin suosittu kansalaisten keskuudessa.  
- Norja osallistui hänen pääministeriaikaan Afganistanin sotaan ja Libyan ex-johtajaa Muammar Gaddafia vastaan tehtyihin pommituksiin.  

Kysymykseen siitä, jakaako hän edeltäjänsä Anders Fogh Rasmussenin näkemyksen Venäjästä vihollisena, Stoltenberg ei suostunut vastaamaan suoraan. Sen sijaan hän muistutti, että Walesin huippukokouksessa Nato-jäsenmaat korostivat tavoittelevansa rakentavaa suhdetta Venäjän kanssa.

Hyvät välit Kremliin

Norjan entinen pääministeri Stoltenberg on ensimmäinen Naton pääsihteeri maasta, joka on Venäjän rajanaapuri. Hänellä sanotaan olevan hyvät suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ja pääministeriin Dmitri Medvedeviin.  

Norja ja Venäjä pääsivät Stoltenbergin pääministerivuosina sopuun esimerkiksi Barentsin meren rajakiistassa ja maiden välisen rajan läheisyydessä asuvien ihmisten viisumipoikkeuksista. Nyt hänen odotetaan lämmittävän Naton ja Venäjän välejä, jotka ovat kylmenneet Ukrainan kriisin aikana.  

– Stoltenbergillä on Moskovan kanssa melko hyvä menneisyys, mutta on hyvin vaikeaa ennustaa, miten hän käyttäytyy uudessa asemassaan, sanoo Vivien Pertusot Ranskan ulkopoliittisesta instituutista.  

Kovat odotukset  

Stoltenberg ei ole erikoistunut puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaan, mutta hänen kansainvälinen kontaktiverkostonsa on muodostunut laajaksi.

Häntä pidetään rauhallisena johtajana, hyvänä kuuntelijana ja taitavana neuvottelijana. Toisaalta arvostelijat ovat moittineet häntä konfliktien välttelystä.  

Asiantuntijat seuraavat nyt, tuleeko Stoltenbergistä Tanskan Rasmussenin lailla määrätietoinen tiukka johtaja, vai ajaako hän maltillista, sovittelevaa linjaa.  

– Stoltenberg ei ajattele olevansa työssään messias, kuten Rasmussen, joka saattoi toistaa sanan vapaus 12 kertaa yhdessä puheessa, sanoo nimettömänä pysyttelevä brysseliläisdiplomaatti.  

Lue myös:

    Uusimmat