Mainos

Naton ulkoministerit entisellä linjalla

Naton ulkoministerit vakuuttivat yhteisessä julkilausumassaan tänään, että pommi-iskut Jugoslaviaa vastaan jatkuvat, kunnes Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic suostuu kaikkiin sotilasliiton vaatimuksiin.

Naton ulkoministerit olivat tänään koolla Brysselissä ensi kerran sen jälkeen kun pommitukset Jugoslaviaa vastaan alkoivat 24. maaliskuuta.

Yhteisen julkilausuman ainoa uusi piirre oli, että nyt Jugoslaviaa vaadittiin suostumaan "kansainvälisten joukkojen sijoittamiseen" Kosovoon. Aiemmin muotoilu on ollut "Naton johtamien kansainvälisten joukkojen sijoittamiseen".

Ulkoministerit sanoivat presidentti Milosevicin luoneen "valtaisan humanitaarisen katastrofin" Kosovossa.

Venäjää julkilausumassa yritettiin tyynnytellä toteamuksella "Naton ja Venäjän yhteisenä etuna on, että Kosovosta päästään poliittiseen ratkaisuun. Nato pyrkii rakentavaan yhteistyöhön Venäjän kanssa". Ulkoministerit lupasivat lisätä humanitaarista apua pakolaisille, joita on virrannut Makedoniaan ja Albaniaan.

19 Nato-maan julkilausumassa toistettiin aiempia kannanottoja, mutta ulkoministerien keskusteluissa pohdittiin Kosovon tulevaa asemaa ja maajoukkojen lähettämistä Kosovoon.

Kaikki sotarikoksiin syyllistyneet luvattiin ulkoministerien julkilausumassa asettaa vastuuseen teoistaan. Naton pääsihteeri Javier Solana sanoi tänään, että presidentti Milosevic "on kärsimässä tappion ja hän tietää sen".

Ranskan mukaan Nato tutkii ajatusta siitä, että Kosovosta tulisi YK:n alainen "protektoraatti", suojelualue. Amerikkalaiset eivät kuitenkaan suostu käyttämään protektoraatti-nimitystä, kerrottiin diplomaattilähteistä.
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.