Mainos

Naton sukellusveneet Ruotsin vesillä hallituksen siunauksella

Naton sukellusveneet kävivät Ruotsin vesillä vielä 1980-luvulla rutiininomaisesti Ruotsin hallituksen tieten.

Nato-tunnus-mustavalkoinen


Asiasta kertoi tänään Ruotsin radion haastattelussa Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Caspar Weinberger. -Naton sukellusveneitä ei lähetetty Ruotsin vesille ennen kuin oli saatu Ruotsin hallituksen hyväksyntä, sanoi Weinberger, joka oli puolustusministerinä presidentti Ronald Reaganin aikana. Weinbergerin mukaan yhteistyö oli kummankin osapuolen edun mukaista.

Weinbergerin tiedot hämmästyttivät, eikä entinen sosiaalidemokraattinen pääministeri Ingvar Carlsson ollut omien sanojensa mukaan kuullut moisesta yhteistyöstä. Kansanpuolueen johtaja Lars Leijonborg kiiruhti pyytämään, että perustettaisiin uusi komissio pohtimaan Ruotsin puolueettomuutta. Myös kokoomuksen entinen pääministeri Carl Bildt kannattaa sellaista.

Ennen Ruotsin-vierailuaan Weinbergeriltä pääsi lausahdus, jonka mukaan Ruotsi ei ole puolueeton. Se nostatti hälyn ja Weinberger veti sanansa takaisin. Uusimpia tietoja vasten hänen lausuntoansa on helpompi ymmärtää. Eko-radio kertoi myös, että Ruotsin sukellusveneiden miehistö harjoitteli aikaisemmin Ruotsissa vierailleiden amerikkalaisten ja brittiläisten sukellusveneiden kanssa. Puolustusministeri Björn von Sydow sanoo keskustelevansa puolustusvoimien johdon kanssa niin pian kuin ehtii. Ruotsin merivoimissa ei muistettu, milloin amerikkalaiset sukellusveneet olisivat vierailleet Ruotsissa. Yhdysvallat taas on hyvin vaitonainen sukellusveneidensä liikkeistä. Ruotsalaislähteet pitivät epätodennäköisenä, että Yhdysvallat olisi lähettänyt sukellusveneitään Ruotsiin. Weinberger ei kertonut, mistä maasta Naton sukellusveneet olivat.

Viimeisin virallinen brittiläinen sukellusvenevierailu tapahtui 1970-luvun lopulla. Ruotsin puolustusvoimien johtohenkilöt sanovat, etteivät he tiedä, että hyväksyttyjä harjoituksia olisi ollut. Rannikkolaivaston entisen johdon mukaan harjoituksia ei ollut, mutta eräänlaisia tapaamisia oli. Niissä vieraat ja isännät pyrkivät saamaan tietoja aseistuksesta, tehtävistä ja ääniprofiileista. Nato-maa Tanskan sukellusveneet vierailivat Karlskronassa 1960- ja 1970-luvulla. Ruotsin ja Tanskan sukellusveneillä oli tiivistä meripelastusyhteistyötä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.