Mainos

Naton Robertson vieraili Makedoniassa

Naton pääsihteeri tapasi yksipäiväisellä vierailullaan Makedonian johtoa sekä Nato-joukkoja.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri George Robertson vieraili tänään Makedoniassa. Yksipäiväisellä vierailullaan hän tapasi maan johtoa ja albaanisissien aseita kerääviä Nato-joukkoja.

Robertsonin tapasi Makedonian presidentin Boris Trajkovskin ja pääministerin Ljubco Georgievskin. Hän tapasi myös parlamentin puhemiehen, puolustus- ja sisäministerin sekä tärkeimpien slaavienemmistöä ja albaanivähemmistöä edustavien puolueiden johtajat.

Robertson vakuutti Makedonian johdolle, että sissit ovat luopumassa aseistaan rauhansopimuksen mukaisesti, ja sanoi, että parlamentin olisi nyt myös hyväksyttävä sopimus ja tehtävä sen vaatimat lainmuutokset. Lisäksi Robertson vieraili aseidenkeruupisteissä, joille albaanisissit ovat maanantaista lähtien luovuttaneet aseitaan.

Naton edustajan mukaan tähän päivään mennessä sisseiltä oli kerätty jo kolmasosa sovitusta määrästä aseita. Tavoitteeksi oli aiemmin ilmoitettu kerätä kolmasosa aseista tämän viikon aikana.

Huomenna Makedonian parlamentin on määrä keskustella rauhansopimuksen edellyttämistä muutoksista maan perustuslakiin. Muutoksilla pyritään vahvistamaan albaanien oikeuksia ja niiden hyväksymiseksi tarvitaan kahden kolmasosan tuki äänestyksessä.

Skopjessa räjähti

Naton operaatiota varjosti jälleen tänään pääkaupunki Skopjessa tapahtunut räjähdys, joka ei kuitenkaan vaatinut uhreja.

Makedonian hallitus on arvostellut Naton operaatiota siitä, että kerättävien aseiden lukumäärä on liian pieni. Määräksi on sovittu 3300. Sisäministeri Ljube Bosowskin mukaan erikoisjoukot hyökkäisivät Naton operaation jälkeen niiden sissien kimppuun, jotka säilyttäisivät aseita. Boskowski on aiemminkin vaatinut sissien kukistamista asevoimin.

Rajan toisella puolella Kosovossa Naton johtamat rauhanturvaajat pidättivät viime yönä 32 albaanisisseiksi epäiltyä. Pidätetyt olivat yrittäneet päästä rajan yli Makedoniasta Jugoslaviaan kuuluvaan Kosovoon.

Jo noin 800 sissiksi epäiltyä on pidätetty sen jälkeen, kun rajan valvontaa tiukennettiin viime kuun puolivälissä. Monet albaanisissit ovat yrittäneet päästä Kosovoon sen jälkeen, kun Naton operaatio Makedoniassa alkoi maanantaina.

Rauhanturvaajien mukaan sissit olivat kuitenkin jättäneet aseensa Makedonian puolelle, ja lähteneet kohti Kosovoa komentajiensa vapautettua heidät palveluksesta. Kosovon on väitetty toimivan kauttakulkualueena ja asevarastona Makedonian sisseille. Rajalla on ollut myös yhteenottoja sissien ja rauhanturvaajien välillä.

(MTV3-STT-AP-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.