Naton Robertson: Suomen Nato-ratkaisu kuuluu vain suomalaisille

Naton pääsihteeri George Robertson ei katso Suomelle koituvan mitään ongelmia, vaikka se jäisikin liittokunnan ulkopuolelle jatkossakin. Suomessa vieraillut Robertson totesi torstaina Helsingissä, että päätös mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on puhtaasti Suomen oma eikä hänellä ole mitään aikomusta puuttua siihen.

-Meillä on aivan tarpeeksi jäsenehdokkaita jonossa jo nyt, eikä minun tarvitse kiertää ympäri maailmaa värväämässä lisää, Robertson sanoi. Naton ja EU:n välinen tuore yhteistyösopimus merkitsee, että EU voi omia operaatioitaan varten saada Naton voimavaroja käyttöönsä, Robertson huomautti. Muuten järjestöt toimivat toisistaan riippumatta. -On Suomen kansan asia päättää mitä tapahtuu, haluaako Suomi hakea jäsenyyttä.

Robertson tutustui aiemmin päivällä varusmiesten koulutukseen Santahaminassa järjestetyssä taisteluharjoituksessa ja sanoi olevansa vaikuttunut näkemästään. Hän kiitteli Suomen roolia erityisesti Balkanin rauhanturvaoperaatioissa ja totesi yhteistyön vain syvenevän jatkossa.

Suomi ottaa ensi vuonna johtovastuun Naton rauhanturvaoperaatiosta Kosovossa, kun kenraali Paavo Kiljunen siirtyy sen johtoon. -Suomesta tulee ensimmäinen Naton ulkopuolinen maa, joka ottaa johtoonsa Naton rauhanturvaoperaation. Se kertoo Suomen valmiudesta ja kyvystä osallistua näihin toimiin, sanoi Robertson.

Robertson tapasi Suomessa presidentti Tarja Halosen, pääministeri Paavo Lipposen (sd.), ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) sekä puolustusministeri Jan-Erik Enestamin (r.). Yhteistyösuhde Suomen ja Naton välillä todettiin erinomaiseksi ja ongelmattomaksi. Lehdistötilaisuutta ulkoministeriön tiloissa säesti iskulausein 20-30 hengen vahvuinen joukko mielenosoittajia, joka kadun toiselta puolelta käsin vastusti sotaa Irakia vastaan ja Natoa yleensä. Järjestäjä oli vasemmistoliiton nuorisojärjestö, Vasemmistonuoret. "Suurpääoma on maailman rosvo, Nato maailman terroristi", todettiin yhdessä banderollissa.

Robertson: Nato yhtenäinen Irakista

Robertson vakuutti, että Naton sisällä vallitsee yhteisymmärrys Irakin suhteen, vaikka jäsenmailla on ollut erilaisia painotuksia. Kaikki jäsenet vaativat Irakia noudattamaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa ja luopumaan joukkotuhoaseista, hän korosti. Ainoa erimielisyys koskee tällä hetkellä toimia Turkin puolustamiseksi, mutta Robertson sanoi uskovansa, että kiista ratkeaa piakkoin.

Ranska ja Saksa vastustavat vielä sotatoimia, mutta Robertsonin mielestä koko kiista on vähäinen ja koskee vain tukitoimien ajoitusta. Tuomioja totesi Suomen ymmärtävän, että sodan valmistelut ovat käynnissä, sillä Irak ei ole vielä täyttänyt YK:n sille asettamia vaatimuksia,

Seuraajaksi "pätevin ehdokas"

Robertson on ilmoittanut luopuvansa virastaan vuoden lopulla. Kysymys seuraajaehdokkaista veti hänet varovaiseksi. Yksi vahva ehdokas on Norjan puolustusministeri Kristin Krohn Devold, josta tulisi kaikkien aikojen ensimmäinen naispääsihteeri. Robertson ei ottanut kantaa siihen, olisiko aika valita nainen liittokunnan johtoon. -En olisi luopunut virastani, ellen olisi varma, että paikalle löytyy hyvä ehdokas. Toivon, että tähän valitaan pätevä henkilö, sukupuolesta riippumatta, Robertson sanoi.

Suomelle hänellä oli kuitenkin ehdotus. -Sanoin tänään Santahamissa toivovani, että Suomen erinomaiset puolustusvoimat pääsisivät hyötymään siitä, että mukaan tulee enemmän naisia, Robertson sanoi.

Robertson saapui maahan puolustusministeri Jan-Erik Enestamin kutsusta. Edellisen kerran Robertson kävi Suomessa vajaat kolme vuotta sitten.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 30.01.2003)

Lue myös:

    Uusimmat