Mainos

Naton puolustusministerit pohtivat Bosnian joukkojen jatkoaikaa

Naton puolustusministerit aloittivat tänään Bergenissä kaksipäiväisen kokouksen, jossa on määrä pohtia mm. Bosniaan sijoitettujen Ifor-joukkojen toimikauden jatkamista. Epävirallisissa keskusteluissa noussevat esille myös suunnitelmat Naton laajenemisesta itään ja sen suhteet Venäjään.

Kyseessä on Naton 16 jäsenmaan puolustusministerien jokavuotinen epävirallinen tapaaminen. Kokous avattiin keskustelulla Bosniaan sijoitettujen Ifor-joukkojen tulevaisuudesta. Joukkojen nykyinen toimikausi päättyy 20. joulukuuta.

Nato-ministerit pohtivat Ifor-joukkojen tulevaisuutta nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Bosniassa pidettiin vaalit 14. syyskuuta. Sotilasliitossa ollaan tiettävästi yksimielisiä siitä, että joukkojen toimintaa on jatkettava jossain muodossa.

Kysymys Ifor-joukkojen jatkosta on kuitenkin arkaluontoinen varsinkin Yhdysvalloissa ennen marraskuisia presidentinvaaleja. Yhdysvaltain puolustusministeri William Perry varoitti eilen, että kaavailut uudesta rauhanturvajoukosta ovat liian aikaisia. Hänen mukaansa Yhdysvallat haluaa tutkia kaikki asiaa koskevat ehdotukset ennen kuin se sitoutuu mihinkään.

Bergenin kokouksessa asiasta ei ole määrä tehdä mitään päätöksiä. Epävirallisissa keskusteluissa halutaan pikemminkin antaa kaikille jäsenmaille mahdollisuus kertoa näkemyksistään.

Ministerit suunnittelevat myös Naton komentorakenteen uusimista. Uudistuksella on määrä antaa liitolle valmiudet Bosnian-kaltaisten operaatioiden toteuttamiseen myös tulevaisuudessa. Torstaina ministerit keskustelevat Naton laajentumisesta ja sen suhteista Venäjään.

Kokouksen päätteeksi Yhdysvallat, Norja ja Venäjä allekirjoittavat sopimuksen yhteistyöstä, joka koskee entisen Neuvostoliiton asevoimien arktisille alueille varastoiman ydin- ja muunlaisen jätteen käsittelyä. Sopimuksen allekirjoittavat maiden puolustusministerit William Perry, Jörgen Kosmo ja Igor Rodionov. Rodionov osallistuu Naton ministerikokouksen yhteydessä järjestettävään erityisistuntoon.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.