Mainos

Naton pääsihteeri: Saddam syyttäköön itseään

Presidentti Saddam Hussein on Naton pääsihteerin Javier Solanan mukaan yksin syypää Irakin joutumiseen ilmaiskujen kohteeksi.

Solana muistutti Naton puolustusministerikokouksessa Brysselissä päivällä, että Saddam on rikkonut sekä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia että omia lupauksiaan.
-Hän on yksin syyllinen vakavaan tilanteeseen ja seurauksiin, joihin kansainvälisen yhteisön uhmaaminen on johtanut, Solana sanoi. Naton edustaja korosti kuitenkin, että Solana puhui vain sotilasliiton pääsihteerin ominaisuudessa eikä koko Naton nimissä. Pääsihteerillä on oikeus ottaa kantaa poliittisiin kysymyksiin, vaikka "Irak ei ole mikään Nato-kysymys", järjestön edustaja totesi. Saksan puolustusministeri Rudolf Sharping yhtyi Solanan näkemykseen, jonka mukaan Saddam saa syyttää ilmaiskuista vain itseään. Hän valitti kuitenkin Ranskan ja Italian puolustusministerien tavoin, että pommituksiin päädyttiin.

Ilmaiskut saivat kuitenkin puolustusministerien suuren enemmistön tuen, kertoi Espanjan puolustusministeri Eduardo Serra. Hänen oma tuenilmaisunsa oli kuitenkin vähemmän vakuuttava. -Espanja valittaa syvästi, että asevoimaa jouduttiin käyttämään. Espanjan hallitus on kuitenkin aina ollut solidaarinen liittolaisiaan kohtaan. Tämä on virallinen kantamme, Serra sanoi. Yhdysvaltain eurooppalaiset Nato-liittolaiset saivat tietää tulossa olevasta iskusta vajaat kaksi tuntia etukäteen brittivirkaveljeltään George Robertsonilta syyskokousta edeltävällä ns. euroillallisellaan. Vain Ranska ja Italia suhtautuivat tietoon varauksellisesti, mutteivät esittäneet vastalausettaan. Robertson ei osallistunut torstain kokoukseen kuten ei myöskään Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen. He lähettivät paikalle varamiehensä.

Myös Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev perui suunnitellun perjantain tapaamisensa Naton puolustusministerien kanssa. Itar-Tass- ja Interfax -uutistoimistojen mukaan presidentti Boris Jeltsin oli ilmoittanut puolustumisministerilleen, ettei tämän ole syytä matkustaa torstaina Brysseliin. Naton edustaja kertoi kuitenkin, että Nato-Venäjä-neuvoston kokous pidetään tästä huolimatta perjantaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.