Mainos

Naton pääsihteeri ojentaa sovinnon kättä Venäjälle

Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan USA:n, Naton ja Venäjän pitäisi harkita ohjuspuolustuksiensa kytkemistä toisiinsa.

Naton pääsihteeri vetoaa Venäjään, jotta maa ryhtyisi sotilasliiton kanssa yhteistyöhön ohjuspuolustuksessa. Fogh Rasmussen ehdottaa myös, että Yhdysvallat, Nato ja Venäjä kytkisivät tulevaisuudessa ohjuspuolustuksensa yhteen.

Yhdysvallat ilmoitti eilen laittavansa Puolaan ja Tshekkeihin suunnittelmansa ohjuskilpijärjestelmän uusiksi, jotta se vastaisi paremmin Iranin lyhyen kantaman ohjusten asettamaan uhkaan. Yhdysvaltain eilinen ilmoitus ei pääsihteeri Fogh Rasmussenin mielestä heikennä kenenkään Naton jäsenmaan turvallisuutta. Naton pääsihteerin mukaan järjestö onkin valmis keskustelemaan euroatlanttisista turvallisuusjärjestelyistä Venäjän kanssa.

- Haluaisin, että Venäjä ja Nato sopisivat yhteisestä 2000-luvun turvallisuuskatsauksesta, joka toimisi pohjana tulevalle yhteistyölle, Fogh Rasmussen linjasi Brysselissa pitämässään puheessa. - Meidän tulisi arvioida Yhdysvaltain, Naton ja Venäjän ohjuspuolustuksien yhteensovittamista sopivan hetken tullen.

28:n jäsenmaan muodostama Nato on jo suunnitellut omaa ohjuspuolustusjärjestelmäänsä lyhyen- ja keskipitkänmatkan ohjuksia vastaan.

Fogh Rasmussen haluaisi Venäjän mukaan kansainväliseen rintamaan, joka painostaisi Irania luopumaan havittelemasta ydinasetta.

Naton ja Venäjän välit ovat parantuneet kylmän sodan päätyttyä merkittävästi, mutta myös takaiskuja on tullut. Venäjä vastustaa kiivaasti Naton laajentumista itäisen Euroopan maihin. Lisäksi viime vuonna puhjennut Georgian sota veti välit jälleen kireiksi.

(MTV3- Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.