Mainos

Naton laajentumista juhlittiin Brysselissä

Seitsemän uuden Nato-maan liput nostettiin salkoihin juhlallisuuksissa Naton päämajan edustalla.

Brysselissä juhlittiin tänään sotilasliitto Naton laajentumista seitsemällä uudella jäsenmaalla. Kaikki kolme Baltian maata ja neljä entisen neuvostoblokin maata Bulgaria, Romania, Slovakia ja Slovenia luovuttivat jo maanantaina liittymisasiakirjansa Natolle Washingtonissa.

Brysselissä Naton päämajan edustalla uusien jäsenmaiden liput nostettiin salkoihin ja kutsuvierasjoukko kuunteli maiden kansallislaulut. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell oli mukana toivottamassa uudet jäsenet tervetulleiksi Natoon.

Uusia toimenpiteitä terrorismia vastaan

Uusi Nato on ensitöinään sopinut uusista toimenpiteistä terrorismia vastaan. Maat aikovat muun muassa jakaa tiedustelutietoja entistä perusteellisemmin. Lisäksi ne lupaavat antaa tehostettua apua terrori-iskun kohteeksi mahdollisesti joutuvalla jäsenmaalle. Myös ensi kesän suuret urheilutapahtumat, Ateenan olympialaiset ja jalkapallon EM-kisat, saavat Natolta tukea turvallisuusjärjestelyissään.

Päivää ylistetty historialliseksi

Aamupäivällä kaikkien 26 Nato-maan ulkoministerit kokoontuivat ensimmäiseen yhteiseen istuntoon. Sen aikana uusien maiden ministerit käyttivät puheenvuoron, joiden sisältö oli maasta riippumatta pääosin sama: ministerit kiittivät Nato-liittolaisiaan siitä, että maat on hyväksytty jäseniksi ja ylistivät päivää historialliseksi.

- Tämä on Viron historian merkittävimpiä päiviä. Muistan päivän varmasti lopun elämääni, Viron ulkoministeri Kristiina Ojuland sanoi.

Romanian ulkoministeri Mircea Dan Geoana halusi puheenvuorossaan korostaa, että Nato ei laajene nyt mitään valtiota vastaan, vaan demokratian, rauhan ja vapauden periaatteiden puolesta.

Nato-maiden ulkoministerit kokoontuivat puolen päivän aikaan työlounaalle keskustelemaan Naton operaatioista Kosovossa ja Afganistanissa. Powellin uskotaan nostavan keskusteluissa esille Naton roolin laajentamisen Irakissa.

Myöhemmin iltapäivällä Naton ja Venäjän neuvosto kokoontui keskusteluihin. Istunnossa Venäjää edustaa uusi ulkoministeri Sergei Lavrov. Venäjä on tehnyt selväksi, että Naton laajentuminen aivan Venäjän länsirajalle koetaan häiritsevänä.

Naton pääsihteeri, hollantilainen Jaap de Hoop Scheffer sanoi uskovansa, että Nato-Venäjä-yhteistyöneuvosto on paikka, jossa voidaan keskustella myös vaikeista asioista.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.