Mainos

Naton ja Venäjän yhteisneuvostossa edistettävä ydinaseriisuntaa

Norjan ulkoministeri Björn Tore Godal sanoo, että Naton ja Venäjän uudessa yhteisneuvostossa on otettava esiin kysymys täydellisestä ydinaseriisunnasta. Godalin mukaan toukokuussa solmittu Naton ja Venäjän välinen perusasiakirja mahdollistaa uudenlaisen yhteistyön kylmän sodan jälkeen jo edenneessä ydinaseriisunnassa.

Godal ei usko, että Naton laajeneminen johtaa lopulta ydinaseiden sijoittamiseen entisiin Itä-Euroopan sosialistimaihin.
-Uskon, ettei Natolla ole Euroopan nykyisessä turvallisuustilanneessa aihetta pelätä Venäjää moneen vuosikymmeneen. Sama koskee käänteisesti myös Venäjää, Godal tähdentää.

Hän totesi kansainvälisen Pugwash-konferenssin avajaispuheessa Lillehammerissa tänäaamuna, että täydellinen ydinaseriisunta on Norjan hallituksen ulkopoliittinen tavoite.
-Haluamme myös korostaa, ettei ydinaseriisunta saa jäädä vain Yhdysvaltain ja Venäjän väliseksi asiaksi vaan kaikkien ydinasevaltojen on osallistuttava siihen, Godal sanoi poikkeuksellisen suorasanaisessa puheessaan.

Ulkoministerin mukaan Norja pyrkii edistämään tavoitettaan täydellisestä ydinaseriisunnasta yhtäältä painostamalla ydinasevaltoja toisaalta tarjoamalla niille tukensa. Puheessaan Norjan politiikkaa aseriisunnan alueella profiloinut Godal muistutti myös, että ydinaseriisunnasta aiheutuviin ympäristöongelmiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.
-Ydinjätteiden haitalliset vaikutukset näkyvät selvästi muun muassa meidän lähialueillamme Pohjois-Euroopassa, Godal sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.