Mainos

Naton ja Venäjän sopimus allekirjoitettiin

Naton johtajat ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin allekirjoittivat tänään sopimuksen, jolla luodaan perusta uudelle eurooppalaiselle turvallisuusjärjestykselle sekä helpotetaan sotilasliiton laajenemista itään.

-Tänään rakennamme rauhaa, yhdessä suuntaamme kohti suurta tavoitetta, sanoi Ranskan presidentti Jacques Chirac juhlallisen allekirjoitustilaisuuden alkajaisiksi. Perusasiakirja allekirjoitettiin Elysée-palatsissa.
-Perusasiakirja avaa uuden luvun Euroopan historiassa, jatkoi Chirac.
-Sopimuksemme on Venäjän, Naton ja Euroopan voitto, hän sanoi. Asiakirja päättää Chiracin mukaan Euroopan jaon, joka alkoi Jaltan konferenssista toisen maailmansodan päätyttyä.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin luonnehti perusasiakirjaa järjen voitoksi. Jeltsin toisti, että Venäjä pitää Naton laajentamista tarpeettomana. Hän kertoi arvostavansa sitä, että Nato halusi ottaa huomioon Venäjän huolet.
-Pidän suuressa arvossa tämänpäiväistä tapahtumaa, sanoi Jeltsin allekirjoitustilaisuudessa. Perusasiakirja edistää rauhanomaisen Euroopan uutta aikakautta, hän jatkoi.

Jeltsin piti tervetulleena Naton julistusta olla sijoittamatta ydinaseita Naton uusiin jäsenmaihin ja olla viemättä niihin suuria taistelujoukkoja.

Ahtisaari piti sopimuksesta

Presidentti Martti Ahtisaari totesi pitävänsä erittäin hyvänä Venäjän ja Nato-maiden välistä sopimusta. Molemmilla osapuolilla on Ahtisaaren mukaan syy olla hyvin tyytyväisiä sopimukseen.

Presidentti kommentoi perussopimusta Jaalassa maakuntavierailulla Kymenlaaksoon. Hän muistutti arvioineensa sopimusta jo taannoisella Etelä-Afrikan vierailullaan, jonka aikoihin sopimusneuvottelut saatiin päätökseen.
-Minä pidän sitä erittäin hyvänä ja totesin jo silloin, että periaatteet, jonka pohjalta tämä sopimus tehtiin - ne lyötiin jo lukkoon Helsingissä. Uskon, että molemmat osapuolet, sekä Venäjä että Nato, saavat olla hyvin tyytyväisiä, että pääsivät tähän sopimukseen, totesi Ahtisaari.
(STT-DPA-Reuter-AFP/MTV3)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.