Mainos

Naton hävittäjät valvomaan Baltian ilmatilaa

Belgian hävittäjät aloittavat Baltian ilmatilan valvonnan ensi viikolla. Venäjä on kritisoinut Naton toimia.

Latvian puolustusministeriön edustaja kertoi tänään, että belgialaiset hävittäjät aloittavat Baltian ilmatilan valvonnan ensi viikolla.

Baltian maat liittyvät Natoon huhtikuun alussa ja Belgia on luvannut lähettää neljä hävittäjää valvomaan Baltian maiden ilmatilaa. Norjalainen lentokenttähenkilökunta saapuu Liettuan Silauliain lentotukikohtaan perjantaina.

Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov varoitti tänään Natoa toistamiseen siitä, että Venäjä saattaa voimistaa ydinasepuolustustaan, jos Nato-maiden Venäjä-vastaisuus jatkuu.

- Venäjä seuraa huolellisesti Naton laajentumista, Ivanov sanoi, ja huomatutti, että jotkut uudet Nato-maat ovat suoraan ja epäsuorasti ilmaisseet noudattavansa Venäjä-vastaista politiikkaa.

Ivanovin mukaan Nato noudattaa aggressiivista strategiaa ja pitää Venäjää enemmänkin uhkana kuin kumppanina. Venäjä pelkää, että Baltiaan sijoitettuja Naton koneita voitaisiin käyttää sen puolustuksen vakoiluun.

Venäjän ja Baltian maiden välit kireät

Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin on määrä matkustaa Venäjälle ensi viikolla ja yrittää liennyttää Venäjän ja Baltian maiden välistä epäluuloa.

Entisten neuvostotasavaltojen ja Moskovan välit ovat ongelmalliset. Helmikuussa Liettua karkotti kolme vakoilusta epäiltyä venäläistä diplomaattia. Viime viikolla Viro karkotti samasta syystä kaksi venäläistä diplomaattia, johon Moskova vastasi samalla mitalla.

Tiistaina Viro syytti Venäjää ilmatilansa loukkauksesta. Venäjä kiisti väitteen.

Venäjä ja Yhdysvallat allekirjoittivat sopimuksen ydinaseiden vähentämisestä vuonna 2002. Eilen Yhdysvaltojen viranomaiset kertoivat, ettei ydinaseita voida vähentää sovitulle tasolle epävarman tulevaisuuden vuoksi. Ivanovin mukaan Venäjäkin saattaa arvioida sopimusta uudelleen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.