Mainos

Naton hakijamaat luottavaisia Riian kokouksessa

Sotilasliitto Naton kymmenen jäsenehdokasmaan edustajat ovat päättäneet kaksipäiväisen huippukokouksensa Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Enemmistö hakijamaista suhtautui luottavaisesti siihen, että ne saavat loppuvuodesta virallisen kutsun liittyä sotilasliittoon. Naton on määrä päättää uusista jäsenmaista lopullisesti marraskuussa pidettävässä huippukokouksessa Prahassa.

Albaniaa, Kroatiaa ja Makedoniaa pidetään niinä maina, joille jäsenyyskutsua ei vielä tässä vaiheessa ole luvassa. Baltian maita ja Sloveniaa on puolestaan pidetty varmimpina tulevina jäseninä, ja myös Bulgarian, Romanian ja Slovakian arvellaan saavan kutsun.

- Merkit ovat myönteisiä. Haluan kuitenkin huomauttaa, että mitään ei vielä päätetty, muotoili Viron pääministeri Siim Kallas.

Riian kokouksen tunnuslauseena oli "Silta Prahaan". Jäsenehdokasmaat hyväksyivät kokouksen päätteeksi yhteisen julkislausuman, jossa ne vetosivat Natoon pääsyn puolesta.

- Me katsomme, että valmistelunsa päätökseen saaneet maat pitäisi kutsua Naton jäseniksi marraskuussa, julkilausumassa sanottiin.

Hakijamaiden edustajat korostivat sitoutumistaan terrorismin vastaiseen sotaan ja toivottivat tervetulleeksi muutokset Naton ja Venäjän suhteissa. He tekivät myös selväksi, ettei heidän ehdokkuuteensa ole suunnattu Venäjää vastaan. Latvian pääministerin Andris Berzinzin mukaan Riian kokous antoi selvän viestin siitä, että jäsenyysvalmisteluissa on edistytty.

- Me emme jää lepäämään laakereillamme Naton kutsun tultuakaan, Berzinz sanoi luvaten lisää sotilaallisia ja taloudellisia uudistuksia. Hän painotti, että myös hakijamaiden on kannettava oma vastuunsa kansainvälisissä kysymyksissä. Berzinzin mukaan maat ovat jo käytännössä syyskuun tapahtumien jälkeen toimineet Yhdysvaltain ja muiden Nato-maiden liittolaisina terrorismin vastaisessa sodassa.

Makedonian presidentti Boris Trajkovski korosti Naton päätöksen merkitystä hakijamaille.

- Mitään osaa Euroopasta ei pitäisi jättää eristyksiin sen sijainnin, historian tai valuutan epävakauden vuoksi, Trajkovski sanoi.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.