Mainos

Naton Afganistan-operaatio vaikeuksissa

Jäsenmaat yllättyivät islamistien vastarinnan voimasta. Sotilasliitto on ilmoittanut tarvitsevansa kiireesti lisäjoukkoja, mutta jäsenmaat ovat toistaiseksi olleet haluttomia vastaamaan pyyntöön.

Sotilasliitto Naton rauhanturvaoperaatio Afganistanissa on ajautunut vaikeuksiin Taleban-liikkeen vastarinnan vuoksi.

Britannian puolustusministeri Des Browne myönsi uutistoimistojen mukaan tiistaina, että operaatio on osoittautunut odotettua hankalammaksi. Samalla hän muistutti koko Naton uskottavuuden olevan pelissä ja vetosi jäsenmaihin lisäresurssien saamiseksi maahan.

Nato on pulassa erityisesti eteläisessä Afganistanissa, jossa ei käytännössä ole rauhaa, jota turvata. Nato-sotilaat ovat joutuneet alueella yhä enemmän avoimeen sodankäyntiin Talebanin kanssa. Viimeksi eilen neljä kanadalaista sotilaista kuoli islamistien itsemurhaiskussa.

Lisäjoukkoja ei ole löytynyt

Sotilasliitto on ilmoittanut tarvitsevansa kiireesti 2500 lisäsotilasta alueelle, mutta jäsenmaat ovat olleet toistaiseksi varsin haluttomia vastaamaan pyyntöön. Puola on tosin lähettämässä Afganistaniin piakkoin tuhat sotilasta, mutta nämä joukot oli luvattu jo aiemmin, eivätkä siten yksin ratkaise ongelmaa.

Natolla on Etelä-Afganistanissa nyt 8000 sotilasta, lähinnä brittejä, hollantilaisia amerikkalaisia ja kanadalaisia. Lisäksi muualla maassa on noin 12 000 sotilasta, mukaanlukien satakunta suomalaista.

Lisäjoukoilla on kiire, sillä Britannian armeija on varoittanut toimivansa maassa jo äärirajoilla. Naton sotilaat eivät nykytilanteessa voi esimerkiksi lainkaan puuttua Afganistanin laajaan oopiumin viljelyyn. Tämän vuoden ennätyssato auttaa osaltaan Talebanin rahoituksessa ja vahvistaa Naton kohtaamaa vastarintaa.

Naton rooli pohdinnassa

Afganistanin operaation vaikeudet lisäävät osaltaan keskustelua siitä, mikä Naton rooli on kansainvälisissä konflikteissa.

Etelä-Afganistanin vakauttamista pidettiin jo alun alkaen poikkeuksellisen haastavana. Joukkoja kritisoivien mukaan alueella ei ole kyse enää rauhanturvaamisesta, vaan kiistanalaisemmasta rauhaan pakottamisesta.

Vaarallisuutta lisää se, että Nato-operaation rinnalla Yhdysvallat jatkaa yhä omaa, erillistä sotaoperaatioon Taleban-joukkoja vastaan. Siten sodan ja rauhanturvaamisen rajasta on tulossa entistä häilyvämpi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.