Mainos

Natolta odotetaan selvitystä uraanista

Sotilasliitto Natolta odotetaan tänään virallista julkilausumaa uraaniammusten terveysvaikutuksista.

Ennakkoarvioiden mukaan Naton vaatinee lisää tieteellisiä tutkimuksia köyhdytetystä uraanista. Tähän asti Naton keskeiset sotilasvallat Yhdysvallat ja Britannia ovat kieltäneet terveysriskien olemassaolon, kun taas liittolaiset Saksa, Italia, Belgia ja Portugali ovat vaatineet lisätutkimuksia aiheesta.

Nyt myös Uusi-Seelanti aikoo tutkia ovatko sen sotilaat altistuneet säteilylle.

Kohu uraaniammuksista alkoi, kun useiden Balkanilla palvelleiden rauhanturvaajien on väitetty sairastuneen leukemiaan. Yhteyttä ns. Balkanin syndrooman ja köyhdytettyä uraania sisältävien ammusten välillä ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan.

Jugoslavian sotilailla ei syndroomaa

Uutistoimisto Tanjugin mukaan Jugoslavian armeija testasi tuhat sotilastaan, eikä heillä todettu köyhdytetyn uraanin aiheuttamia sairauksia. Useat EU-maat ovat sanoneet uskovansa Naton uraaniammusten olevan syynä rauhanturvaajien leukemiatapauksiin. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright puolestaan on rauhoitellut aiheesta noussutta kohua. Albright vakuuttaa, että hysteriaan ei ole aihetta. Myös puolustusministeri William Cohen muistuttaa tieteellisen näytön puutteesta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.