Mainos

Natolta harjoituskeskus Georgiaan vielä tänä vuonna – Venäjä ärähtää

Sotilasliitto Nato arvioi perjantaina, että se pystyisi avaamaan harjoituskeskuksen Georgiaan tämän vuoden loppuun mennessä. Entisen neuvostotasavallan hallitus on jo pitkään mielinyt sotilasliiton jäseneksi. 

Naton aikeet uudesta harjoituskeskuksesta suututtavat luultavasti Venäjää, joka kävi lyhyen sodan Georgiaa vastaan vuonna 2008. Kremlistä on jo aiemmin ilmoitettu, että Venäjä tulkitsee Naton tämänkaltaiset toimet uhkana omaa turvallisuuttaan kohtaan.

Venäjä on syyttänyt Natoa myös osallisuudesta Ukrainan kriisiin. Nato puolestaan syyttää Venäjää Ukrainan separatistien tukemisesta asein ja sotilain.

Naton mukaan Georgian uusi keskus on osa jo syksyllä sovittuja toimia kohentaa Georgian turvallisuusympäristöä. Natossa on sovittu jo periaatetasolla, että Georgiasta tulee tulevaisuudessa Nato-jäsen. Moni jäsenvaltio on kuitenkin epäillyt, että prosessi on hidastunut aiemmista suunnitelmista, koska sotilasliitto ei halua provosoida Venäjää liikaa. 

Nato vahvistuu muuallakin idässä

Nato-valtioiden puolustusministereiden odotetaan päättävän ensi viikolla uusien yksikköjen perustamisesta kuuteen itäiseen jäsenvaltioon. Joukkojen vahvistaminen Puolassa, Romaniassa, Bulgariassa ja kolmessa Baltian maassa on osa Naton strategiaa, jolla se vastaa Ukrainan-kriisin aiheuttamaan turvallisuusympäristön muutokseen.

Osa itäisistä Nato-maista on ollut huolissaan oman turvallisuutensa puolesta sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan itselleen Ukrainalta.

Nato suunnittelee parhaillaan myös uusien nopeiden joukkojen perustamista. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.