Mainos

Natoa vastaan osoitetaan mieltä

Useissa kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa osoitettiin tänään mieltä Naton ilmaiskuja vastaan. Berliinissä useat tuhannet mielenosoittajat vaativat Natoa lopettamaan hyökkäyksensä.

Berliinin mielenosoituksen oli järjestänyt entisen Itä-Saksan kommunistipuolueen seuraaja PDS, jonka mukaan mielenosoitukseen osallistui jopa 20 000 ihmistä. Virallista lukua ei ollut saatavilla. Mielenosoitus päättyi kahakoihin poliisin kanssa. PDS:n puheenjohtaja Lothar Bisky kuvasi sotilasliiton iskuja Jugoslaviaa vastaan "rikollisiksi". Hänen mukaansa pommit ovat murskanneet YK:n auktoriteetin.

Milanossa Pohjois-Italiassa useita tuhansia mielenosoittajia kerääntyi osoittamaan mieltään iskuille. Mielenosoituksen oli järjestänyt paikallinen opiskelijoiden yhdistys. Opiskelijoiden mukaan Naton hyökkäystä ei voida oikeuttaa sanomalla, että kyse on ihmisoikeuksien puolustamisesta, koska Yhdysvallat ja Nato eivät puutu paljon räikeämpiinkään rikkomuksiin. Esimerkkinä opiskelijat mainitsivat kurdit.

Itävallan pääkaupungissa Wienissä noin 1500 ihmistä kerääntyi parlamenttirakennuksen eteen vaatimaan loppua Naton toimille. Pääosa mielenosoittajista oli serbejä.

Nikosiassa Kyproksessa tuhatkunta vihaista mielenosoittajaa heitteli Yhdysvaltain lähetystöä kohti kiviä, kananmunia ja Coca-Colaa sekä poltti Yhdysvaltain lipun. Myös Romaniassa oli mielenosoitus, johon osallistui noin tuhat ihmistä.

Moskovassa puolestaan noin 3000 ihmistä kokoontui Yhdysvaltain lähetystön edustalle vastustamaan ilmaiskuja. Mielenosoittajien joukossa oli kommunistien johtaja Gennadi Zjuganov.

Italia: Natolla ei oikeutta iskuihin

Italiassa tehdyn mielipidemittauksen mukaan joka toinen italialainen katsoo, että Natolla ei ollut oikeutta ryhtyä iskuihin Jugoslaviaa vastaan. Kysely julkaistiin tänään Corriere della Sera -lehdessä. Vain joka neljäs kyselyyn osallistuneista piti iskuja oikeutettuina. Loput eivät osanneet sanoa kantaansa.

Italian ulkoministeri Lamberto Dini totesi samassa lehdessä, ettei presidentti Slobodan Milosevic ole antanut mitään merkkejä siitä, että hän olisi valmis myöntymään Kosovon kysymyksessä. Dini kertoi odottaneensa Belgradista sovinnon eleitä sen jälkeen kun iskut keskiviikkoiltana alkoivat, mutta tällaisia ei hänen mukaansa ole näkynyt.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.