Mainos

Natoa huolettaa Makedonian tulitauon pitävyys

Natoa huolestuttaa Makedonian tulitauko ja se, että se jää kahden vihamielisen eturintaman väliin kerätessään albaanisissien aseita.

Nato ei lähetä joukkoja Makedoniaan keräämään albaanisissien luovuttamia aseita, ellei kapinallisten ja hallituksen joukkojen sopima tulitauko vakiinnu, kertoi Naton komentaja tänään.

Pohjois-Atlantin sotilasliittoa huolestuttaa mahdollisuus, että sen joukot jäisivät kahden vihamielisen eturintaman väliin aseita kerätessään.

-Meidän täytyy olla vakuuttuneita siitä, että ihmiset ovat sitoutuneet tulitaukoon, brittien prikaatinkomentaja Barney White-Spunner sanoi. White-Spunnerin mukaan eilisen kaltaisia väkivaltaisuuksia ei voida hyväksyä, koska ne osoittavat, ettei osapuolten välillä ole hyvää tahtoa.

White-Spunner korosti, ettei Nato vastaa aseistariisunnasta tai rauhanturvaamisesta. Hänen mukaansa kevyesti aseistetut joukot ottavat vain vapaaehtoisesti luovutettuja aseita vastaan. Naton komentajat kehottivatkin Makedonian ja albaanisissien johtajia antamaan rauhalle mahdollisuuden.

-Makedoniaa seuraa nyt koko maailma, joka ihmettelee, onko täällä olevilla ihmisillä moraalista rohkeutta rauhanprosessin läpikäymiseen, sanoi tanskalainen kenraali Gunnar Lange.

Valmistautuminen alkoi

Naton sotilaat valmistautuivat tänään Makedoniassa operaatioon Tärkeä sadonkorjuu. Joukkojen on määrä pystyttää komentokeskus albaanisissien aseiden keräämistä varten ja seurata tulitaon pitävyyttä.

Makedonian viranomaiset kertoivat albaanikapinallisten tulittaneen tänään kahta poliisiasemaa. Armeijan joukot kertoivat myös torjuneensa viime yön aikana sissien hyökkäyksiä Tetovossa ja pääkaupungin Skopjen pohjoispuolella sijaitsevassa vuoristossa sekä takavarikoineensa yhden asekuljetuksen.

Eilisessä yhteenotossa haavoittunut 18-vuotias albaanisissi menehtyi tänään aamulla vammoihinsa, Tetovon asukkaat kertoivat.

Yhteensä noin sata Naton sotilasta saapui Makedoniaan eilen Tshekistä, Britanniasta ja Ranskasta. Loput brittien johtamasta 400 sotilaan etujoukosta on määrä saapua Makedoniaan viikonlopun aikana. Tänään Makedoniaan on ollut määrä saapua ainakin yli sata tshekkisotilasta.

Naton uskotaan tekevän päätöksen noin 3500 sotilaan lähettämisestä alueelle ensi viikolla. Naton Euroopan joukkojen komentajan, kenraali Joseph Ralstonin, on määrä vierailla Makedoniassa ylihuomenna.

Mielenosoittajat sulkivat tien


Kansallismieliset makedonialaiset osoittivat tänään mieltään Länsimaiden välittämää rauhansopimusta vastaan, viranomaiset kertoivat.

Mielenosoittajat sulkivat maan pääkaupungin Skopjen ja Kosovon välisen tien, joka on Naton tärkeimpiä kulkureittejä.

Noin sata mielenosoittajat vaati länsimaita lakkauttamaan albaanisissien Kansallisen vapautusarmeijan UCK:n, Mielenosoittajat vaativat Länsimaita myös turvaamaan sissien panttivankien vapauttamista ja maksamaan Skopjen vaurioiden korjauksia.

Monet makedonialaiset ovat vakuuttuneita siitä, että UCK:n todellinen tarkoitus ei olekaan albaanien oikeuksien parantaminen, vaan oman asemansa vakauttaminen Pohjois-Makedoniassa.

UCK on kuitenkin sitoutunut luovuttamaan aseensa Nato-joukoille ja noudattamaan viime maanantaina allekirjoitettua rauhansopimusta.

Aseiden luovutuksen aikataulu saattaa tosin osoittautua liian kireäksi, sillä suunnitelman mukaan Naton sotilaat keräisivät tuhansia aseita 30 päivässä.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.