Mainos

Nato valmistautuu aseidenkeruun aloittamiseen

Sotilasliitto Nato aloittaa huomenna aseiden keruun Makedonian albaanisisseiltä, vaikka kerättävien aseiden määrästä ei ole päästy yhteisymmärrykseen, Naton erityislähettiläs Pieter Feith vakuutti uutistoimisto AFP:lle tänään. Naton Tärkeä sadonkorjuu -operaation tanskalaiskomentaja Gunnar Lange kertoi, että sisseiltä aiotaan kerätä 3 300 asetta.

Makedonian rauhanponnistuksia varjosti tänään albaanialueella Celopekissä sattunut pommiräjähdys, jossa kaksi ihmistä sai surmansa. Tetovon albaanikaupungin lähellä sijaitseva slaavien omistama motelli räjäytettiin varhain aamulla. Naton tiedottaja Barry Johnson sanoi sotilasliiton uskovan, että räjäytys oli rikollisten työtä eikä liity kansallisuuskiistaan. Poliisin mukaan surmansa saaneet olivat motellin työntekijöitä. Rakennus tuhoutui räjähdyksessä täysin.

Nato ja Makedonian hallituksen edustajat ovat tänään jatkaneet tuloksetta neuvotteluja albaanisisseiltä kerättävien aseiden määrästä. Maan hallitus on pitänyt Naton esittämää määrää liian vähäisenä määränä. Hallituksen kanta ei alkuillasta ollut selvillä, ja sen istunnosta poistunut pääministeri Ljubco Georgievski luonnehti Naton esitystä "nöyryyttäväksi". Presidentti Boris Trajkovskin odotettiin ottavan kantaa kiistaan vielä tänä iltana.

Sissit haluavat Natolta tukea


Albaanisissien aseluettelosta uutistoimisto Reutersille puhunut Naton virkamies kertoi sissien odottavan Natolta selvästi enemmän aseistariisunnan päätyttyä kuin mihin liittouma on varautunut. Lähde arveli sissien odotusten pohjaavan kokemuksiin Naton toiminnasta Makedonian rajanaapurissa Kosovossa. Alueella partioi yhä 35 000 Nato-sotilaan joukko.

Nato on kuitenkin pyrkinyt välttämään kaikin keinoin jumiutumista toiseen samankaltaiseen operaatioon Balkanilla. Sotilasliitto on ilmoittanut, että Makedonian operaatio on sen osalta ohi 30 päivässä, minkä jälkeen Nato-joukot vetäytyvät maasta.

Useat sissijohtajat ovat ilmoittaneet kieltäytyvänsä aseiden luovuttamisesta, jos on olemassa riski, että Makedonian joukot iskevät jälleen myöhemmin. Makedonian hallitus puolestaan pelkää, että albaanisissien aseista onnistutaan keräämään vain merkityksetön murto-osa.

Makedonian pääministeri Ljubco Georgievski ilmoitti lauantaina pitävänsä Naton esittämää tavoitetta 3 500 aseen keräämisestä naurettavana. Hänen tietojensa mukaan sisseillä olisi hallussaan jopa 80 000 asetta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.