Mainos

Nato uskoo venäläisaseiden uhkaan

Venäläisten aseiden ja asejärjestelmien leviäminen maailmalle muodostaa kasvavan uhan myös sotilasliitto Natolle, sanotaan espanjalaisen päivälehden käsiinsä saamassa Naton salaiseksi luokitellussa selonteossa. Selonteon mukaan uhkaa lisäävät Venäjän riittämättömät aseidenvientiä koskevat lait, korruptio ja se, että Venäjällä on paljon kemialliseen ja bakteriologiseen sodankäyntiin erikoistuneita tiedemiehiä.

Selonteon julkaisi tänään päivälehti El Mundo. Se on laadittu Naton päämajassa Brysselissä ja luokiteltu salaiseksi. Sotilasliiton edustajat eivät halunneet tänään suoraan kommentoida lehden tietoja. Diplomaattilähteiden mukaan selonteossa esitetyt asiat tuskin ovat suuri yllätys kenellekään asioita seuraaville, vaan huolta venäläisten aseiden leviämisestä maailmalle on tunnettu Natossa jo jonkin aikaa.

Venäjän syrjäytetty turvallisuusneuvoston sihteeri Aleksandr Lebed varoitti viime viikolla Yhdysvaltain viranomaisia siitä, että Venäjän ydinasevarastojen turvatoimet ovat huonoja. Nato-diplomaattien mukaan selonteossa esitetyt asiat ovat samankaltaisia Lebedin varoitusten kanssa.

Libyalle keskimatkan ohjuksia

Samaisen selonteon mukaan Libya pystyy hankkimaan ydin-, kemiallisilla tai bakteeritaistelukärjillä varustettuja keskimatkan ohjuksia vuoteen 2006 mennessä. Libyan muodostama uhka Naton eteläiselle siivelle, varsinkin Espanjalla, kasvaa siis huomattavasti seuraavien kymmenen vuoden aikana, kirjoitti El Mundo.

Selonteossa varoitetaan, että Libya pyrkii kiivaasti omavaraiseksi kemiallisten aseiden tuottajaksi. Se on rakentamassa maanalaista keskusta taistelukemikaalien tuottamiseen Tarhunahiin, noin 50 kilometriä pääkaupungista Tripolista etelään. Keskus saattaa olla toiminnassa vuonna 2000, sanotaan selonteossa.

Dokumentin mukaan tyytymättömyys Muammar Gaddafin johtamaan hallitukseen on kuitenkin kasvussa Libyassa. Uhkia hallitukselle ovat mm. ääri-islamilaisuuden nousu, taloustaantuma ja yhteiskunnallinen tyytymättömyys, selonteossa luetellaan.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.