Mainos

Nato tutkinut nettihyökkäyksiä Virossa

Viro syyttää nettihyökkäyksistä Venäjää. Naton mukaan on edelleen epäselvää, tulivatko hyökkäykset Venäjältä.

Sotilasliitto Naton asiantuntijat ovat tutkineet virallisiin nettiosoitteisiin tehtyjä hyökkäyksiä Virossa. Hyökkäykset on todettu vakaviksi sekä hyvin toteutetuiksi ja suunnitelluiksi, Naton virkamies kertoi tänään.

Viron hallitus on syyttänyt hyökkäyksistä Moskovaa. Naton mukaan edelleen on kuitenkin epäselvää, tulivatko hyökkäykset Venäjältä.

Viron ulkoministeri Urmas Paet sanoi The Times-lehdelle antamassaan haastattelussa verkkohyökkäysten olevan osa Kremlin epävirallisista pakotteista Viroa kohtaan.

Hyökkäykset ovat pyrkineet ylikuormittamaan Viron hallituksen verkkosivuja ja näin pakottamaan sivuja pyörittävät tietokoneet kaatumaan. Virolaiset atk-asiantuntijat ovat jäljittäneet hyökkäyksiä tehneiden tietokoneiden IP-osoitteita ja jäljitykset paljastavat hyökkäysten takana olleen venäläisviranomaisia. Mukana näyttää olleen henkilöitä myös suoraan presidentin lähihallinnosta.

– Kyse on todella vaarallisesta tilanteesta, jos Venäjän hallituksen virallisista IP-osoitteista hyökätään meidän verkkosivujamme, matkapuhelinverkkoamme sekä, ennen kaikkea, pelastuspalvelumme tietoverkkoa kohtaan.

– Ihmisiä saattaa kuolla näiden hyökkäysten takia. Toivon, että he lopettaisivat, mutta hyökkäykset jatkuvat edelleen, kertoo Paet.

Viron valtion sivustot ovat olleet säännöllisten hyökkäysten kohteensa siitä lähtien, kun kiista neuvostoaikaisen sotilasmuistomerkin siirtämisestä pois Tallinnan keskustasta kärjistyi.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves pyysi virkamiehen mukaan asian selvittelyyn apua Naton pääsihteeriltä Jaap de Hoop Schefferiltä.

”Venäjä tuskin Viron hyökkäysten takana”

F-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen mukaan on epätodennäköistä, että Viron verkkohyökkäysten takana olisi Venäjän valtio. Hyppösen mukaan hyökkäykset olisivat toteutettu huomattavasti voimakkaampina, mikäli Venäjä olisi halunnut näyttää voimiaan tai lähettää Virolle jonkinlaisen poliittisen viestin. Hän toteaa kuitenkin olevan mahdollista, että osa Venäjän viranomaisista on kannustanut hyökkäämään Viron hallituksen verkkosivuja kohtaan.

Hyppösen mukaan on epätodennäköistä, että Viroon ja Suomeen kohdistuneilla hyökkäyksillä olisi sama tekijä. Epätodennäköisyys perustuu lähinnä hyökkäystekniikoiden erilaisuuteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.