Mainos

Nato tutkii uraanikohteet Bosniassa

Sotilasliitto Nato tutkii yksityiskohtaisesti kaikki Bosnian kohteet, joihin se on ampunut köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia. Kansainvälinen Punainen Risti on myös kertonut testanneensa työntekijöitään mahdollisen uraanialtistuksen vuoksi. Saksalaisten lehtitietojen mukaan YK:n ympäristöjärjestö on löytänyt Kosovosta todisteita radioaktiivisuudesta, kymmenellä eri paikalla.

Naton pääsihteeri George Robertson kertoi sotilasliiton tutkimuksista kirjeessään Italian Nato-lähettiläälle. -Ymmärrän täysin syvän huolenne ja sen vuoksi olen pyytänyt Naton sotilasviranomaisia raportoimaan mahdollisimman pian siitä, mihin kohteisiin ja kuinka suuria määriä köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia on ammuttu, Robertson kirjoitti.

Uraaniammusten mahdolliset terveysvaikutukset ovat viime päivinä puhuttaneet erityisesti Italiassa, jossa useiden Balkanilla palvelleiden sotilaiden on kerrottu kuolleen leukemiaan. Kuolemien yhteyttä ammusten sisältämään uraaniin ei ole pystytty osoittamaan, mutta terveysviranomaisten vakuuttelut eivät ole hiljentäneet kohua. Tiedotusvälineiden mukaan Italiassa on kuollut leukemiaan seitsemän Balkanilla ollutta sotilasta ja yksi Punaisen Ristin työntekijä. Myös Ukrainasta on raportoitu yksi tapaus, jossa Balkanilla palvellut sotilas sairastui leukemiaan ja kuoli pian kotiin palattuaan.

Punainen Risti tutki työntekijänsä

Punainen Risti

Kansainvälinen Punainen Risti kertoo myös testanneensa yli 30 Kosovossa ollutta työntekijäänsä. Heidän elimistöstään ei kuitenkaan löytynyt jälkiä köyhdytetystä uraanista. Järjestö aikoo kuitenkin seurata tilannetta tarkasti ja odottaa lisää tieteellisiä tutkimuksia aiheesta.

Venäjä on viimeisimpänä liittynyt niiden maiden joukkoon, jotka aikovat tutkia Balkanilla palvelleet rauhanturvaajat mahdollisten sairastumisten varalta. Venäjällä on tällä hetkellä yli 3 500 rauhanturvaajaa Kosovossa ja kaikkien terveydentila tutkitaan perusteellisesti. Norja puolestaan kertoo lähettävänsä Kosovossa oleville rauhanturvaajilleen kirjeen, jossa annetaan tietoa ns. Balkan-syndroomasta ja pyydetään oireita saaneita sotilaita ottamaan yhteyttä terveydenhoitoviranomaisiin. Suomi on jo aiemmin ilmoittanut tutkivansa yli vuoden Kosovossa palvelleiden rauhanturvaajien näytteet uudelleen.

Uraaniammuksia käytettiin Balkanilla Bosniassa 1994-95 ja Kosovossa 1999 sekä Persianlahden sodassa 1991. Köyhdytettyä uraania käytetään ammuksissa, koska se on erittäin tiivistä ja kykenee läpäisemään panssaria paremmin kuin monet muut aineet.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.