Mainos

Nato tehostaa pakolaisten evakuointia

Nato aikoo siirtää lähipäivinä 50 000 pakolaista albanialaisesta Kukesin kaupungista muualle Albaniaan uusiin leireihin. Myös Makedoniassa olevia Kosovon pakolaisia siirretään kauemmaksi Kosovon vastaiselta rajalta. Ensimmäiset pakolaiset lennätettiin Kukesista jo keskiviikkona. Kukesissa on noin 130 000 pakolaista ja koko Albaniassa yhteensä 340 000.

Pakolaisia kuljetetaan Albaniaan saapuneilla amerikkalaisilla helikoptereilla ja uusilla kuljetuskoneilla. Albaniassa rakennetaan uusia leirejä, ja tarvikkeita laivataan Sisiliasta albanialaisen Durresin sataman kautta. Myös Makedoniassa, jonne tulijoiden määrä on viime päivinä vähentynyt, lisätään ponnistuksia tarjota suojaa, sairaanhoitoa ja ruokaa pakolaisille.

YK:n pakolaisjärjestölle UNHCR:lle luovutettiin Makedoniassa uusi leiri, joka voi ottaa vastaan 80 000 pakolaista. -Teemme kaikkemme, jotta olemme valmiita, jos presidentti Slobodan Milosevic ajaa uusia pakolaisjoukkoja rajan yli, sanoi Naton edustaja, italialainen Fabrizio Maltini keskiviikkona. Maltinin mukaan ainakin 600 000 kosovolaista on paennut Kosovosta.

Sadattuhannet ovat yhä maakunnassa. Viime viikon lopulla kadonneista 100 000 pakolaisesta ei keskiviikkona tiedetty mitään. Naton tilaisuudessa kerrottiin, että satelliittikuvista ja lentohavainnoista voi päätellä etnisiä puhdistuksia tehdyn Kosovon kaakkoisosissa. Noilla alueilla ei aikaisemmin ole sellaisia havaittu. Niitä pidettiin merkkeinä siitä, että Jugoslavian johto valmistelee uusia joukkokarkotuksia.

Ensimmäiset pakolaiset Ruotsiin

169 hengen pakolaisryhmä saapuu Kosovosta Malmöhön ylihuomenna. Heillä on lupa viipyä Ruotsissa yksitoista kuukautta. Ruotsin maahanmuuttoviranomaiset valitsivat tänään Ruotsiin pääseviä pakolaisia Stenkovecin leirillä Makedoniassa. Valinta tehtiin YK:n suositusten mukaisesti.

Etusijalla olivat vanhukset, sairaat ja lapset sekä raiskatut naiset. Ruotsi on tarjoutunut vastaanottamaan viisi tuhatta albaanipakolaista. Nato-maahan Norjaan lennätettiin pakolaisia jo pari viikkoa sitten.
(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.