Mainos

Nato suunnittelee jo sotatoimia Kosovon tilanteen ratkaisemiseksi

Sotilasliitto Nato on valmis puuttumaan voimatoimin Kosovon tilanteeseen, jos alueen väkivaltaisuuksia ei muuten saada loppumaan. Naton puolustusministerit päättivät tänään aloittaa selvitystyön sotilaallisen toiminnan vaihtoehdoista alueella.

Vaihtoehtoja ei loppujulkilausumassa yksilöity, mutta Saksan puolustusministeri Volker Rühen mukaan selvitettävänä on kahdeksan toimintamallia, mm. koko Jugoslavian alueelle tehtävät ilma-iskut. Muita mahdollisuuksia ovat lentokiellon julistaminen ja Jugoslavian ilmatorjunnan tuhoaminen - myöskään maajoukkojen lähettämistä Kosovoon ei ole suljettu pois suunnitelmista.

Puolustusministereiden mukaan etusijalle asetetaan ne toimintamallit, jotka ovat "tehokkaita ja nopeasti toteutettavissa". Operaatiolla tulisi olla "asiaankuuluva laillinen perusta", mutta julkilausumassa ei mainita YK:n peruskirjaa tai turvallisuusneuvostoa tällaisen valtuutuksen antajana. Britannian puolustusministerin George Robertsonin mukaan suunnittelutyö aloittaminen on vakava varoitus Jugoslavian serbijohdolle.

Konkreettisena voimannäyttönä puolustusministerit päättivät järjestää lähipäivinä ilmasotaharjoitukset Kosovon naapureiden Makedonian ja Albanian ilmatilassa. Nato oli jo tänään iltapäivällä yhteydessä Albanian ja Makedonian hallituksiin saadakseen näiden hyväksynnän ilmaharjoituksille. Käytännön syistä ilmaharjoituksiin osallistuvat vain Nato-maiden sotilaskoneet. Myöhemmin sotilasliitto yrittää kuitenkin kytkeä Milosevicin vastaisiin toimiin myös rauhankumppanuusohjelmaan osallistuvat 44 valtiota. Rauhankumppanimaiden puolustusministerit - joukossa myös Suomi - kokoontuvat huomenna Brysseliin.

Aseet diplomatian tukena

Torstaisista päätöksistä huolimatta Nato yrittää edelleen hillitä Kosovon levottomuuksia rauhanomaisin keinoin. Rauhanomaisen ratkaisun pohjustamiseen sisältyy, että myös albaanien Kosovon vapautusarmeija UCK laskee aseensa. Nato-lähteiden mukaan diplomaattinen ratkaisu kasvattaisi Kosovon albaanien johtajan Ibrahim Rugovan poliittista pääomaa. Toisaalta sotilasliitossa kuitenkin katsotaan, että ollakseen uskottavia taloudellisten ja poliittisten pakotteiden tukena täytyy olla sapelinkalistelua. Kosovon tiimoilta koottu ns. yhteysryhmä kokoontuu huomenna Lontooseen muotoillakseen tarkasti ne vaatimukset, joita kansainvälisen yhteisö esittää Milosevicille.

Milosevic Moskovaan

Venäjä kuuluu myös Kosovon kansainväliseen yhteysryhmään ja on mukana yrityksissä ratkaista konflikti. Natossa toivotaan, että presidentti Boris Jeltsin käyttäisi vaikutusvaltaansa Miloseviciin saadakseen tämän lopettamaan albaanien vastaisen väkivallan. Milosevic matkustaakin ensi viikon alusta Moskovaan presidentti Jeltsinin kutsumana neuvottelemaan Kosovon tilanteesta. Serbien perinteisenä liittolaisena Venäjä on voimakkaasti vastustanut sotilasliitto Naton puuttumista Kosovon tilanteeseen ilman Jugoslavian ja YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää. Naton puolelta on todettu, ettei sotilasliitto tee päätöksiä, jotka tulisivat yllätyksenä venäläisille.
-Venäläisten täytyy ottaa kantaa siihen, voidaanko konflikti ratkaista, jos Milosevicille esitettyjä vaatimuksia ei tueta sotilaallisella uhalla, totesi eräs Naton virkamie

(STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.