Nato sopuun Turkki-kiistassa

Sotilasliitto Nato on päässyt sopuun Turkin puolustuksen vahvistamisesta mahdollisen Irakin sodan varalta.

Sotilasliitto tiedotti yksimielisyyden syntyneen reilut 13 tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Belgia luopui Turkin avustamisen vastustamisesta saatuaan puolustussuunnittelukomiteassa tukea reunaehdoilleen.
Belgian ulkoministeriön tiedottajan mukaan hyväksyntää olisi saavutettu muun muassa siitä, että toiminta Turkissa sidotaan YK:ssa meneillään oleviin neuvotteluihin.

Sotilasliitto on ollut pitkään erimielinen Irak-asioissa, sillä Belgian ohella Yhdysvaltain politiikkaa ovat vastustaneet Ranska ja Saksa. Ranska ei ole jäsen Turkin avustamispäätöksen tehneessä puolustussuunnittelukomiteassa.

Ranskalta, Saksalta ja Belgialta yhteinen julkilausuma

Ranska, Saksa ja Belgia esittivät varhain tänään yhteisen julkilausuman, jossa tähdennettiin, että sota on edelleenkin viimeinen vaihtoehto Irakin riisumiseksi aseista. Diplomaattilähteiden mukaan julkilausumalla pyrittiin todennäköisesti hälventämään sellaista vaikutelmaa, että Ranska olisi jäänyt yksin omalle kannalleen kiistassa Turkin auttamisesta.

Naton päätös Turkin auttamisesta syntyi pitkän riitelyn jälkeen sotilasliiton puolustussuunnittelukomiteassa. Ranska ei kuulu tähän komiteaan. Ranskan, Saksan ja Belgian julkilausuma painotti myös, että YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1441 tarjoamia mahdollisuuksia päästä rauhanomaiseen ratkaisuun Irakin kriisissä ei ole vielä käytetty loppuun.

Ranska irrottautui Naton yhteisestä komentojärjestelmästä jo 1966. Muut Nato-maat päättivät puolustussuunnittelukomiteassa 1991 lähettää Nato-joukko-osaston Turkin kaakkoiskolkkaan Ranskan vastustuksesta huolimatta.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

(Uutiset klo 8 17.02.2003)

Lue myös:

    Uusimmat