Mainos

Nato sitoutunut tasapainon turvaamiseen Balkanilla

Sotilasliitto Nato on sitoutunut Balkanin alueen tasapainon turvaamiseen. Naton Euroopan joukkojen komentaja kenraali Wesley Clark sanoi tänään, että Kosovon kriisi huolestuttaa sotilasliittoa päivä päivältä enemmän.

Clark puhui Naton roolista ja tehtävistä vieraillessaan albanialaiseen satamaan tänään ankkuroiduissa aluksissa. Alukset kuuluvat Naton pysyvään Stanavformed-laivastoon ja niiden on määrä pysyä Durresin satamassa kolme päivää. Komentaja Clark korosti, ettei sotilasliitto siedä Balkanin alueen tasapainon järkyttämistä. Hänen mukaansa Kosovon kriisin osapuolten tulee toimissaan ottaa huomioon Naton käytössä olevat keinot ja sotilasliiton voima.

Laivastovierailu Albaniaan osoittaa Clarkin mukaan Naton kykyä ryhtyä tarvittaviin toimiin joko ilmassa, maalla tai merellä. Komentaja myös korosti sitä, miten tärkeää sotilasliiton on tehdä yhteistyötä niin Albanian kuin muidenkin valtioiden kanssa.

Nato on valmistautunut kaikkeen

Sotilasliiton johto jatkoi tänään Kosovon kriisin ja siihen liittyvän sotilaallisen väliintulon pohtimista. Naton edustajan mukaan sotilasliitto tekee suunnitelmia kaikkien mahdollisten tilanteiden varalle. Nimettömänä pysytelleen edustajan mukaan sotilasliitto haluaa olla varma siitä, että se pystyy välittömästi reagoimaan jokaiseen kansainvälisen yhteisön mahdolliseen pyyntöön.

Diplomaattien mukaan Natolla on neljä eri vaihtoehtoa, joihin se voi turvautua Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Sotilasliitto voi järjestää sotaharjoituksia Kosovon lähellä eli lähinnä Albaniassa ja Makedoniassa. Sotilasliitto voi myös järjestää uusia ilmaharjoituksia. Eräänä vaihtoehtona diplomaatit pitävät joukkojen lähettämistä Albaniaan. Joukkojen tehtävänä olisi joko Kosovon vastaisen rajan vartiointi tai sen sulkeminen kokonaan. Sotilasliitto voi myös ottaa haltuunsa Kosovon ilmatilan. Neljäntenä vaihtoehtona diplomaatit pitävät maajoukkojen lähettämistä Kosovoon.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.