Mainos

Nato selvittää eri maiden valmiuksia Kosovon toimien varalta

Sotilasliitto Nato sanoo, että se toimii "nopeasti ja luotettavasti", jos sitä pyydetään palauttamaan rauha taistelujen runtelemaan Kosovoon. Samalla liitto valtuutti sotilasviranomaisensa selvittämään, mitä eri jäsenmaat ovat valmiit tekemään ilmaiskujen varalta.

Naton suurlähettiläät pohtivat tänään Brysselissä kolmea vaihtoehtoa sotilaallisen väliintulon varalta. Ensimmäinen vaihtoehto on laaja ilmaiskujen sarja serbien kohteisiin Kosovossa ja muualla Jugoslaviassa. Nato hyväksyi tämän vaihtoehdon jo viime viikolla.

Toinen vaihtoehto on maajoukkojen sijoittaminen alueelle tulitaukoa valvomaan. Se tulisi kyseeseen, jos osapuolet pääsisivät sopuun aselevosta tai rauhansopimuksesta. Tuolloin joukkoja sijoitettaisiin Jugoslavian ja Albanian vastaiselle rajalle rauhoittamaan aluetta. Naton mukaan tulitauon valvontaan tarvittaisiin 60 000 sotilasta, kun taas rauhansopimuksen seuraamiseen riittäisi 36 000 sotilasta. Kolmantena vaihtoehtona ovat rajoitetut ilmaiskut tiettyihin määrättyihin kohteisiin. Tätä voitaisiin käyttää mm. kostotoimena siviilien joukkomurhista.

Venäjä vastustaa voimakkaasti Naton sotilastoimia Kosovossa. Venäjän mielestä selkkaus on Serbian sisäinen asia, eikä se missään tapauksessa kannata Naton iskuja. Venäjä on pysyvä jäsen YK:n turvallisuusneuvostossa, jonka valtuutus tarvittaneen mahdollisille iskuille. Venäjä voi siinä tapauksessa veto-oikeudellaan estää valtuutuksen antamisen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.