Mainos

Nato raottaa päätöksentekoa Suomelle

Nato houkuttelee myös Suomea yhteistyöhön jo päätöksentekovaiheessa.

Puolustusliitto Nato haluaa päästää Suomen ja Ruotsin kaltaisia kehittyneitä kumppanimaita lähemmäksi sen päätöksentekoa. Nato-maiden suurlähettiläät valmistelivat viime viikolla rauhankumppanuuden syventämistä, suunnitelma on tulossa Naton ulkoministerikokouksen käsittelyyn tässä kuussa Bulgarian Sofiassa ja lopulta marraskuussa Latvian Riiassa pidettävään huippukokoukseen.

Suunnitelman taustalla on Yhdysvallat, sitä kannattaa myös Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer. Syventämisen uskotaan innostavan kehittyneitä kumppaanuuusmaita jatkossakin osallistumaan Nato-operaatioihin ja sitä kautta vahvistavan Natoa. Ranska kuitenkin vastustaa suunnitelmaa ja väittää Yhdysvaltojen yrittävän saada kehittyneet kumppanuusmaat tukemaan sen strategisia tavoitteita.

Suomessa ja Ruotsissa on kritisoitu sitä, että maat satsaavat paljon Nato-johtoisiin rauhanturvaoperaatioihin, mutta ne ovat pääseet mukaan vasta operaatioiden päätöksenteon jälkeen. Kumppanuuden syventyessä osallistujat pääsivät mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Natolla on pfp-rauhankumppanuussopimus 20 maan kanssa. Syventämisestä keskustellaan Suomen ja Ruotsin lisäksi Australian, Uuden-Seelannin, Japanin ja Etelä-Korean kanssa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.