Nato pyysi Turkilta anteeksi kiusallista mokaa sotaharjoituksessa

Sotilasliitto Nato on pyytänyt Turkilta anteeksi sotaharjoitusta, jonka turkkilaiset kokivat loukkaavaksi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan veti Turkin pois harjoituksesta, jossa hänet ja Turkin valtion perustaja Mustafa Kemal Atatürk oli kuvattu Naton vihollisina.

Stavangerissa Norjassa pidetyssä Naton Trident Javelin -harjoituksessa Atatürkin kuvaa käytettiin vihollisen edustajana, ja Erdoganin nimi oli yhdistetty vihollisvaltion johtajaan.

Erdogan kertoi, että turkkilaiskenraali Hulusi Akar ja maan EU-asioiden ministeri Omer Celik kertoivat hänelle asiasta.

– He kertoivat, että näin on tapahtunut, ja aiomme vetää pois 40 sotilastamme. Sanoin että ilman muuta, älkää epäröikö, Erdogan kertoi.

Atatürkin halventaminen on Turkissa lailla kiellettyä ja Nato-harjoituksen tapahtumista on avattu Turkissa rikostutkinta.

– Pyydän anteeksi tapahtunutta loukkausta. Tapahtumat olivat seurausta yksilön teoista eivätkä heijasta Naton näkemystä, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi.

Stoltenbergin mukaan kiusallisen tilanteen takana ollut henkilö ei ollut Naton palkkalistoilla.

Myös Norjan puolustusministeri Frans Bakke-Jensen sanoi olevansa tapahtuneesta pahoillaan.

Tapahtuman pelätään kiristävän entisestään jännitteitä Turkin ja lännen välillä. Turkki on Naton jäsen, mutta sen suhteet useisiin Nato-maihin ovat kiristyneet Erdoganin autoritaarisen tyylin ja Turkin ja Venäjän lämmenneiden suhteiden takia.

Lue myös:

    Uusimmat