Mainos

Nato pullistelee Makedoniassa

Sotilasliitto Nato aloitti aikaisin maanantaina ilmaharjoitukset Albanian ja Makedonian yllä. Harjoitusta johtavan kenraali Michael Shortin harjoitukseen osallistuu 84 lentokonetta kaikkiaan 13:sta Naton jäsenmaasta.

Tankkauskoneet ja AWACS-tutkakoneet nousivat ilmaan Italiassa sijaitsevasta Avianon lentotukikohdasta jo aamuyöstä. Hävittäjien oli määrä seurata perässä noin kello 9 Suomen aikaa.

Kenraalin Short sanoi odottavansa, että Jugoslavian ilmapuolustus seuraa "hyvin tarkkaan" harjoitukseen osallistuvia koneita. Hän kuitenkin korosti, etteivät Nato-koneet tee mitään mikä yllyttäisi Jugoslaviaa vastatoimiin.

Harjoituksen tarkoituksena on osoittaa sotilasliiton iskukykyä ja painostaa Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia luopumaan väkivallasta Serbiaan kuuluvaa Kosovon albaaniväestöä kohtaan.

Milosevic lentää maanantaina Moskovaan tapaamaan presidentti Boris Jeltsiniä. Valtionpäämiehet aloittavat neuvottelut Kosovon tilanteesta huomenna. Maanantaina Milosevicin on määrä tavata ulkoministeri Jevgeni Primakov.

Venäjä kutsui Nato-lähettiläänsä Moskovaan

Venäjä kutsuu Brysselissä olevan pysyvän Nato-lähettilään, kenraaliluutnantti Viktor Zavarzinin Moskovaan tiistaiksi, kertoi uutistoimisto Interfax tänään.

Lähettilään kotiin kutsumiselle ei kerrottu syytä, mutta se tapahtui samaan aikaan kun sotilasliitto Nato aloitti ilmasotaharjoituksensa Kosovon lähistöllä. Venäjä on vastustanut Jugoslavian sotilaallista painostamista Kosovon kriisin takia.

Naton edustajan mukaan Zavarzinin lähtö oli jo ennalta tiedossa, koska hänen piti palata Moskovaan uusimaan viisuminsa.
(STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.