Mainos

Nato pitää rauhanturvaajat Bosniassa

Nato vahvisti tänään, että rauhanturvatoimet jatkuvat Bosniassa senkin jälkeen, kun nykyisten Sfor-joukkojen toimikausi loppuu kesäkuussa. Nato ilmoitti aloittavansa välittömästi valmistelut uusien rauhanturvajoukkojen muodostamiseksi.

-Päätökseen johti Daytonin rauhansopimuksen noudattamisessa tapahtunut rohkaiseva kehitys ja arvio sotilaallisesta tilanteesta, Natosta kerrottiin.

Nato-maiden suurlähettiläät hyväksyivät jo keskiviikkona rauhanturvajoukkojen toimikauden pidentämisen. Perjantaina asiaan saatiin lopullinen vahvistus sen jälkeen kun suurlähettiläät kävivät neuvotteluja Naton rauhanturvakumppanien, mm. Venäjän kanssa. Uudet rauhanturvajoukkojen on määrä toimia edelleen Sfor-joukkojen nimellä. Myös joukkojen vahvuus pysynee aluksi ennallaan, noin 35 000 miehessä.

Joukkojen määrää saatetaan kuitenkin vähentää merkittävästi Bosnian presidentin- ja parlamentinvaalien jälkeen ensi syyskuussa, jos Bosnian poliittinen ilmapiiri ja turvallisuus sen sallivat. Joukkoja saatetaan vähentää noin 20000-25000 mieheen. Naton diplomaatit ovat kuitenkin korostaneet, että vähennyksiä ei tehdä automaattisesti.

Naton sotilasjohtajat laativat seuraavaksi rauhanturvajoukkojen toimintasuunnitelmat. Ne lähetetään edelleen YK:n turvallisuusneuvostoon hyväksyttäviksi.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.