Nato päätti laajentumisestaan

Sotilasliitto Nato on vahvistanut virallisesti ottavansa uusia jäsenmaita.

Nato laajenee 26 maan sotilasliitoksi. Liiton huippukokous Prahassa kutsui tänään jäseniksi seitsemän Itä- ja Keski-Euroopan valtiota. Pääsihteeri George Robertsonin kopautettua nuijalla pöytään useat Nato-johtajat korostivat, ettei laajeneminen jää viimeiseksi.

-Ovi Natoon jää avoimeksi, tähdensi myös Robertson. Nato ei ole koskaan aiemmin ottanut yhtä monta uutta jäsenmaata kerralla. Uudet valtiot tuovat liitolle paljon suuremman alueen, mutta vain vähän lisää sotilaallista voimaa. Uudet jäsenet ovat ovat Bulgaria, Latvia, Liettua, Slovakia, Slovenia, Romania ja Viro. Niistä tulee jäseniä keväällä tai alkukesästä 2004, kun Nato pitää seuraavan huippukokouksensa, joka on todennäköisesti Varsovassa. Samana vuonna kymmenen uutta jäsenmaata on liittymässä myös Euroopan unioniin. Baltian maat, Slovakia ja Slovenia pääsevät silloin molempiin järjestöihin samana vuonna.

Päätös tapahtui televisioidussa istunnossa suunnitelmien mukaan. Robertson vahvisti uusien jäsenten nimet kopauttamalla nuijaa, jonka hänelle oli hetkeä aiemmin lahjoittanut eroava Tshekin presidentti Vaclav Havel. Naton ulkopuolelle jää tulevan laajentumisen jälkeen kolme virallista jäsenehdokasta: Albania, Makedonia sekä Kroatia.

Ei Venäjää vastaan

Robertsonin mukaan laajeneminen vahvistaa Natoa. Hän viittasi samalla uudistuksiin, joita Natossa ajetaan läpi. -Natosta tulee voimakkaampi ja tehokkaampi kumppani kaikille, myös Euroopan unionille ja Venäjälle, Robertson sanoi.

Robertson vakuutti, ettei uusien jäsenmaiden liittyminen ole suunnattu kenenkään turvallisuusintressejä vastaan. Venäjä on lieventänyt vastustustaan Naton laajentumiseen, mutta luonnehtii nykyään järjestöä tarpeettomaksi ja "kuolevaksi". Yhdysvaltain presidentti George W. Bush oli eri mieltä. -Tämä päätös vahvistaa tärkeintä liittolaistamme, Natoa. Seitsemän uuden maan liittyminen ei ainoastaan vahvista Naton sotilaallista toimintakykyä vaan virkistää tämän suuren demokraattisen liittokunnan henkeä, Bush julisti.

Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski toivotti naapurimaansa lämpimästi tervetulleiksi liittoon, jonka jäsen Puola on ollut jo vuodesta 1999. -Olen syvästi liikuttunut ja onnellinen, että voimme täällä tuhatvuotisessa Prahassa, jonne Varsovan liitto marssi 1968 ja jossa se piti viimeisen kokouksensa 11 vuotta sitten, tehdä päätöksen, joka viimein tekee lopun Jaltan ja Potsdamin jakolinjoista, Ribbentrop-Molotov-sopimuksen vääryydestä, kylmästä sodasta ja pelkoon perustuneesta tasapainosta, Kwasniewski sanoi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 21.11.2002)


Natolta on hävinnyt sen alkuperäinen arkkivihollinen, Varsovan-liitto ja Neuvostoliitto - mihin Natoa tarvitaan?
(Kymmenen uutiset 21.11.2002)

Sotilasliitto Nato on viidenkymmenenkolmen vuoden historiansa aikana kokenut monta muodonmuutosta.
(Seitsemän uutiset 21.11.2002)

Eversti Pekka Majuri Puolustusministeriöstä arvioi, että Nato-jäsenyyttä hakevat maat haluavat osoittaa valmiutensa sitoutua läntisen Euroopan ja koko Naton suureen turvallisuuspoliittiseen perheeseen. Majurin mukaan Nato-jäsenyyden antama turvatakuu on varsinkin Baltian maille myös erittäin tärkeä.

(Huomenta Suomi 21.11.2002)

Lue myös:

    Uusimmat