Mainos

Nato myöntää pommien osuneen pakolaisiin

Nato on myöntänyt, että sotilasliiton koneet pommittivat eilen vahingossa Kosovossa albaanipakolaisia. Samalla se kuitenkin vannoi jatkavansa pommituksiaan Jugoslaviassa ja tehostavansa niitä. Naton edustaja Jamie Shea sanoi, ettei yksi traaginen onnettomuus vaikuta Naton päätökseen pelastaa ihmishenkiä eikä heikennä sen päättäväisyyttä jatkaa operaatiotaan.

Naton sotilasjohto kertoi puolustusliiton koneiden pommittaneen kahta saattuetta, joista toinen oli "selvästi sotilaallinen" ja toinen saattue, jossa oli sekä sotilaita että siviilejä. Yksi pommeista osui albaanipakolaisia kuljettaneeseen ajoneuvoon. Aiemmin Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoi pakolaisten kertoneen, että heitä pommittaneet koneet kuuluivat Jugoslavian armeijalle. Myös uutistoimisto Reutersin haastattelemat pakolaiset sanovat, että heitä tulittaneet olivat serbikoneita.

Myös Yhdysvallat valitti siviilien kuolemaa, mutta syytti välikohtauksesta Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia, koska tämä on ajanut pakolaisvirran liikkeelle. Puolustusministeri William Cohen sanoi Milosevicin osoittaneen kyynisyyttä tekemällä propagandaa siviilien hengen vaatineesta iskusta. Shea sanoi Naton valittavan syvästi ihmishenkien menetystä Prizrenin ja Djakovican välillä tehdyssä pommituksessa.

Naton tiedotustilaisuudessa kuultiin hyökkäyksen tehneen amerikkalaisen F-16-koneen lentäjän äänite, josta Naton edustajien mukaan voi päätellä, että yksi pommi on osunut vahingossa siviilejä kuljettaneeseen ajoneuvoon. Aiemmin päivällä Nato oli kieltäytynyt ottamasta vastuuta siviilien surmaamisesta.

Jugoslavian mukaan Nato teki kaksi iskua, joissa kuoli ihmisiä, mutta Nato puhui vain yhdestä. Jugoslavian ulkoministeriö sanoi, että kahdessa Naton ilmaiskussa Kosovossa kuoli eilen 75 ihmistä ja 26 haavoittui. Ulkoministeriön edustaja Nebojsa Vujovic sanoi surmansa saaneiden olleen pakolaisia, jotka halusivat palata Albanian rajalta takaisin koteihinsa. Nato pommitti pakolaisia tahallaan, jotta nämä eivät palaisi koteihinsa vapaaehtoisesti, vaan Naton ehdoilla, hän sanoi.

Britannian ulkoministeri Robin Cook puolestaan sanoi, ettei hän hyväksy Jugoslavian johtajien "krokotiilin kyyneliä" pakolaisten surmaamisesta.
-En hyväksy Belgradin arvostelua. Kuinka he (Jugoslavian johtajat) uskaltavat vuodattaa krokotiilin kyyneliä niiden ihmisten tähden, jotka ovat saaneet surmansa heidän itsensä aloittamassa selkkauksessa, Cook sanoi.
Hän kehotti Jugoslaviaa päästämään länsimaiset toimittajat kaikkialle Kosovoon eikä vain sinne, jossa pakolaissaattueita pommitettiin.

Myös Venäjä syytti tänään Natoa albaanipakolaisten pommittamisesta ja vaati riippumatonta tutkimusta asiasta. Naton rikollinen teko loukkaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja herättää syvää suuttumusta, Venäjän hallitus sanoi lausunnossaan.
(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.