Nato-mielenosoitukset jatkuivat Kiinassa

Kymmenettuhannet kiinalaiset osoittivat tänään jo toista päivää mieltään Yhdysvaltain suurlähetystön ja konsulaattien edustalla eri puolilla Kiinaa. Yhdysvaltain johdon anteeksipyyntö ja Naton selvitys, jonka mukaan Kiinan lähetystön pommittaminen Belgradissa johtui virheellisistä tiedoista, kaikuivat kuuroille korville.

Myös virallinen Kiina antoi tänään tukensa mielenosoituksille. Yhdysvallat puolestaan päätti sulkea suurlähetystönsä ja konsulaattinsa pariksi päiväksi, ja kehotti diplomaattikunnan jäseniä pysymään kotosalla kunnes tilanne rauhoittuu.

Pekingissä mielenosoittajat heittelivät kiviä ja vesipulloja ja huusivat Yhdysvaltain vastaisia iskulauseita mm. "Tappakaa amerikkalaiset" ja "Alas amerikkalaiset imperialistit". Toiset yrittivät repiä alas Yhdysvaltain lippua ja osa rikkoi lähetystön ikkunoita. Eräiden arvioiden mukaan mielenilmauksiin osallistui Pekingissä jopa 100 000 ihmistä, eli enemmän kuin koskaan sitten vuoden 1989 verisesti kukistettujen demokratiamielenosoitusten. Suuri osa mielenosoittajista oli opiskelijoita, joita kuljetettiin yliopistoilta diplomaattikortteliin linja-autoilla.

Lähetystöalue ja sen ympäristö näyttivät sotatantereelta, kun rakennusten ikkunat oli rikottu ja lähistölle pysäköityjä autoja oli hajotettu. Osa mielenosoittajista onnistui tunkeutumaan poliisin muodostaman ketjun läpi lähetystön alueelle. Lähetystö kehotti Yhdysvaltain kansalaisia pysyttelemään poissa kaduilta ympäri Kiinan. Lähetystön antaman tiedotteen mukaan suurlähettiläs James Sasser ja koko henkilökunta "ilmaisivat syvän surunsa koko Kiinan kansalle ja erityiset surunvalittelut pommituksissa kuolleiden viattomien uhrien perheille".

Sasser kertoi lähetystön henkilökunnan olevan käytännössä panttivankeina lähetystörakennuksessa. Yhdysvaltalaisen CBS-televisiokanavan haastattelema Sasser sanoi, että lähetystön henkilökunta ei ole voinut poistua rakennuksesta kahteen vuorokauteen.

Lähetystön lähistöllä sijaitseva turistien suosima ostosalue suljettiin, samoin kuin Pekingin diplomaattialueelle johtavat tiet. Yhdysvaltain lähetystön kupeessa sijaitseva Britannian suurlähetystö sai myös osansa kiinalaisten vihasta. Mielenosoittajat heittelivät lähetystöä kivillä ja töhrivät sen seiniä maalilla.

Myös muualla maassa järjestettiin Naton vastaisia mielenosoituksia, joihin osallistui tuhansia ihmisiä. Nanjingin teollisuuskaupungissa opiskelijat järjestivät istumalakon amerikkalaisen pikaruokaravintolan ulkopuolelle ja liimasivat sen ikkunoihin Yhdysvaltain vastaisia iskulauseita. Eteläisessä Guangzhoun kaupungissa opiskelijoihin liittyi tuhansia tehdastyöläisiä, jotka marssivat Yhdysvaltain konsulaatin edustalla.

Yhdysvallat joutui evakuoimaan Chengdussa sijaitsevan konsulaattinsa henkilökunnan sen jälkeen, kun mielenosoittajat olivat tunkeutuneet konsulaatin alueelle ja sytyttäneet pääkonsulin virka-asunnon tuleen. Myös joidenkin Kiinassa toimivien länsimaisten toimittajien kerrottiin joutuneen satunnaisten hyökkäysten kohteeksi.

Kiina antoi tukensa mielenosoituksille

Kiina antoi tänään voimakkaan tukensa opiskelijoiden mielenosoituksille. Samalla Kiina lupasi kuitenkin suojella ulkomaisia diplomaatteja.
-Kiina tukee ja suojelee lain puitteissa kaikkia laillisia mielenosoituksia Naton iskua vastaan, sanoi varapresidentti Hu Jintao televisioidussa lausunnossaan.

Samalla hän lupasi, että Kiina suojelee ulkovaltojen lähetystöjä ja kansalaisia. Hu on kommunistisen puolueen valtahierarkiassa viides.
-Uskomme, että kansanjoukot...toimivat hyvässä järjestyksessä ja lainmukaisesti...sekä takaavat yhteiskunnallisen vakauden, Hu sanoi.

Hun lausunto oli ensimmäinen virallisen Kiinan kannanotto Belgradin-lähetystön pommitukseen. Naton ohjukset iskivät lähetystöön varhain eilen ja kolme ihmistä sai surmansa. Hun mukaan kymmenientuhansien kiinalaisten mielenosoitukset ympäri maata heijastavat kiinalaisten "voimakasta suuttumusta" ja "vahvaa isänmaallisuutta".
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat