Mainos

Nato-maat lämmittelevät suhteitaan Venäjään

Nato-maat ovat valmiita palauttamaan Georgian sodan romuttamat Venäjä-suhteensa ennalleen. Aikomus kävi ilmi sotilasliiton ulkoministerikokouksessa Brysselissä.

Etenkin Saksa, Ranska ja Italia ovat Venäjä-myönteisellä linjalla, kun taas Yhdysvallat, Britannia ja monet Itä-Euroopan Nato-maat suhtautuvat itäsuhteiden lämmittämiseen varauksellisemmin.

Venäjän ohella ulkoministerit keskustelevat kaksipäiväisessä kokouksessaan myös Georgian ja Ukrainan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Entisten neuvostotasavaltojen nopeasta jäseneksi tulosta ei Nato-maiden keskuudessa olla järin innostuneita.

Naton kumppanuusmaille tarjottiin Brysselissä illalla päivällinen, missä Suomea edusti ulkoministeri Alexander Stubb. Ennen päivällistä Stubb tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen, joka joutui perumaan osallistumisensa Helsingissä ylihuomenna alkavaan Etyj-kokoukseen. Helsingin sijaan Rice matkustaa terrori-iskujen koettelemaan Intiaan.

Nato seuraa EU:ta

Länsi-Euroopan Nato-maiden myönteinen Venäjä-kanta ei tullut yllätyksenä, sillä päättihän EU jo marraskuussa aloittaa Georgian sodan katkaisemat yhteistyöneuvottelunsa Venäjän kanssa.

Myöskään varauksellinen suhtautuminen Georgian ja Ukrainan Nato-jäsenyyksiin ei ole yllätys, sillä maat eivät ulko- ja sisäpoliittisen vakautensa puolesta täytä lähellekään Nato-jäsenille asetettuja vaatimuksia.

Viime huhtikuussa Bukarestissa järjestetyssä Nato-huippukokouksessa Georgialle ja Ukrainalle luvattiin väljin sanakääntein, että ne pääsevät tulevaisuudessa sotilasliiton jäseniksi. Nato-ulkoministerit eivät tiistaina antaneet merkkejä siitä, että maiden jäsenyys olisi toteutumassa aivan lähiaikoina.

- Toivon, että pysymme siinä, mitä sovimme Bukarestissa. En näe mitään syytä edetä siitä nyt eteenpäin, Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi Brysselissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.