Mainos

Nato lupaa apua Darfuriin

Naton on määrä aloittaa noin 5000 ruandalaisen ja nigerialaisen rauhanturvaajan lennätykset Darfuriin heinäkuun alussa. Nato haluaisi johtaa operaatiota yksin, mutta Ranska vaatii mukaan EU:n.

Naton puolustusministerit ovat lupailleet nopeasti apua Afrikan unionille Sudanin Darfuriin. Ministerit päättivät kokouksessaan Brysselissä auttaa rauhanturvajoukkoja logistiikassa ja koulutuksessa.

Myös EU on luvannut kuljettaa Darfuriin kaksi pataljoonaa senegalilaisia sotilaita. Etelä-Afrikan pataljoonan kuljetukset ovat vielä auki. Naton ja EU:n yhteistoimintaa koordinoidaan Addis Abebaan perustettavasta Afrikan unionin toimistosta käsin.

Yhdysvallat on halunnut Naton koordinoivan koko operaatiota, mutta Ranska on luvannut toimia vain EU:n alaisuudessa. Ranskan kommentti on herättänyt keskustelua jännitteistä Naton ja EU:n välillä, joista jälkimmäinen yrittää kehittää rooliaan maailman konfliktien hoidossa.

Kumpikaan organisaatio ei kuitenkaan halua saada kinastelijan leimaa asiassa, jossa on kyse sudanilaisten hengestä. Molemmat vakuuttavat toimivansa täydessä yhteistyössä ja sovussa.

-Uskon, että molemmilla on samat tavoitteet: Sudanin auttaminen. Ei ole järkeä kiistellä pätevyyksistä ja siitä, mitä kenenkin pitäisi tehdä, sanoi Saksan puolustusministeri Peter Struck.

Afrikan unioni aikoo yli kaksinkertaistaa joukkojensa määrän Darfurissa 7700:aan heinäkuun alusta alkaen. Sudanin hallituksen, arabijanjaweedien sekä mustien kapinaliikkeen välisessä konfliktissa on kuollut 180000-300000 ihmistä ja 2,4 miljoonaa on joutunut lähtemään kodeistaan.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.