Mainos

Nato lievensi hälytysvalmiuttaan Bosniassa

Nato lievensi tänään hieman hälytysvalmiutta, johon Bosnian rauhanturvajoukot oli aiemmin asetettu. IFOR-joukot ovat olleet hälytysvalmiudessa viime viikon lopulta saakka mahdollisten rauhanturvaajia vastaan tehtävien hyökkäysten varalta.

Alkuviikosta hälytysvalmiutta kiristettiin entisestään, kun tilanne serbien ja Nato-joukkojen välillä kärjistyi. Serbit eivät päästäneet rauhanturvaajia tarkastamaan Han Pijesakissa sijaitsevaa päämajaansa ja rikkoivat näin Daytonin rauhansopimusta.

Hälytysvalmiuden aikana Nato veti joukkojaan serbialueilta turvallisempiin tukikohtiin ja oli varautunut mm. panttivankitilanteiden varalta. Sekä diplomaatti- että sotilastahot painostivat serbejä ja IFOR-joukot pääsivät viimein tarkastamaan serbien päämajan eilen.

Mladicia ei pidätetty

Naton tarkastusryhmä jätti Han Pijesakissa käyttämättä ilmeisen mahdollisuuden serbikomentaja Ratko Mladicin pidättämiseen, ilmoitti Naton edustaja tänään. Mladic on serbijohtaja Radovan Karadzicin tavoin etsintäkuulutettu sotarikoksista syytettynä ja hänet halutaan saada Haagin kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen. Bosniassa olevien rauhanturvajoukkojen on määrä pidättää sotarikoksista syytetyt "tavattaessa".

Serbit kertoivat tarkastusryhmälle Mladicin olevan Han Pijesakissa lauantaina, mutta kenraalimajuri John Sylvesterin mukaan Mladicin pidättäminen "ei olisi ollut viisasta". IFOR-joukot ovat vältelleet pidättämisvelvollisuuden täyttämistä siinä pelossa, että pidätystoimet johtaisivat väkivaltaisiin yhteenottoihin ja uhkaisivat Bosnian jälleenrakentamista.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.