Mainos

Nato Libya-operaation johtoon

Sotilasliitto Nato ilmoitti myöhään sunnuntaina, että se ottaa vetovastuun Libyan sotilasoperaatiossa Yhdysvaltojen johtamalta liittoumalta. Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan päätös tuli voimaan välittömästi.

Diplomaattilähteiden mukaan Naton sotilasjohto rajasi voimankäytön tiukasti vain siviilien ja kaupunkien suojelemiseen. Muuten sotilasliitto aikoo pysyä Libyan konfliktissa puolueettomana.

Libyan kapinalliset etenivät sunnuntaina kovaa vauhtia kohti länttä ja ottivat haltuunsa alueita, joilta hallituksen joukot olivat vetäytyneet. Vallattuaan päivällä tärkeän Ras Lanufin satamakaupungin kapinalliset olivat illalla jo Muammar Gaddafin kotikaupungin Sirten liepeillä, mistä kuultiin useita räjähdyksiä.

Sirtessä olevan uutistoimisto Reutersin toimittajan mukaan parinkymmenen sotilasajoneuvon saattue lähti kaupungista länteen kohti Tripolia. Saattueeseen kuului myös ilmatorjuntakalustoa.

Tripolissa räjähteli

Myös Tripolissa räjähteli illalla, ja kaupungista kuultiin jatkuvaa ilmatorjuntatykkien tulitusta. Libyan television mukaan syynä olivat liittouman ilmaiskut.

Kapinalliset ovat saaneet merkittäviä voittoja hallituksen joukoista kansainvälisen liittoutuman aloitettua ilmaiskut Libyaan. Itä-Libyan tärkeimmät öljysatamakaupungit ovat nyt kapinallisten hallussa.

- Täällä ei ole lainkaan Gaddafin sotilaita. Hallitsemme koko kaupunkia, sanoi 22-vuotias kapinallinen Youssef Ahmed Bin Jawadin.

- Gaddafin joukot ovat pelokkaita rottia. He pudottavat aseensa ja univormunsa ja pukeutuvat nyt siviileiksi. Emme ole enää lainkaan huolissamme Gaddafin joukoista, sanoi kapinallinen Mohammed Ali el-Atwish.

Kapinalliset aikovat viedä öljyä

Kapinallisten erävoitot ovat merkki siitä, että liittouman toimeenpanema lentokielto on auttanut kapinalliset niskan päälle. Ennen liittouman väliintuloa kapinalliset olivat jo menettää Bengasin kaupungin, joka on Gaddafin vastaisen kapinan ydinaluetta.

Kapinalliset ilmoittivat sunnuntaina olevansa valmiita aloittamaan öljynviennin Libyasta alle viikossa. Öljy aiotaan tuodaan markkinoille Qatarin kautta.

Kapinallisten mukaan heidän hallussaan olevat öljykentät maan itäosassa tuottavat tällä hetkellä vajaat 130 000 tynnyriä öljyä päivässä, mutta tuotanto voidaan helposti yli kaksinkertaistaa.

(MTV3 - STT - Reuters)

Katso Janne Hopsun juttu (Kymmenen uutiset 27.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.