Mainos

Nato lähtee, epävarmuus jää Afganistaniin

Afganistanissa on järjestetty tänään seremonia sotilasliitto Naton operaation virallisen päättymisen vuoksi, kertovat viranomaiset.   
Nato on sotinut Afganistanissa 13 vuoden ajan, mutta vetää nyt pois suurimman osan joukoistaan.

Sodassa on saanut surmansa lähes 3500 liittouman sotilasta. Yhdysvallat jatkaa ensi vuonna koulutuksen ja tuen tarjoamista Afganistanin turvallisuusjoukoille.

Naton vetäytyessä Afganistan jää yhä sekasortoiseen tilaan, sillä kapinalliset ovat kiihdyttäneet iskujaan viime aikoina. Myös seremonia järjestettiin salaisessa paikassa turvallisuussyistä. Siviilejä on tänä vuonna kuollut iskuissa 3188, mikä on YK:n mukaan ennätysmäärä.  
Taleban on viime aikoina kiihdyttänyt iskujaan myös ulkomaalaisten majoituspaikkoihin ja diplomaattisaattueisiin.

Epävarmasta tilanteesta huolimatta Yhdysvaltojen kenraali John Campbell ylisti tilaisuudessa koalition saavutuksia ja sanoi sen antaneen toivoa afganistanilaisten tulevaisuuteen.

Yhdysvaltojen mukaan Taleban-liikkeen heikentäminen ja sen johtajan Osama Bin Ladenin surma vuonna 2011 ovat osoittaneet operaation onnistuneen.

Uusi presidentti toivoo rauhaa

Afganistanin entinen presidentti Hamid Karzai on kritisoinut operaatiota uutiskanava BBC:n haastattelussa ja sanonut, ettei Nato ole onnistunut tuomaan maahan luvattua turvallisuutta vaan on sen sijaan aiheuttanut paljon kärsimystä.

Yhdysvaltojen johtama liittouma iski Afganistaniin vuonna 2001 WTC:n terrori-iskujen jälkeen ja syrjäytti vallassa olleen Taleban-liikkeen. Se on sotatoimien lisäksi pyrkinyt tarjoamaan apua uusien koulujen ja sairaaloiden rakentamisessa sekä naisten oikeuksien edistämisessä. Naton toimien tehokkuus on kuitenkin kärsinyt esimerkiksi korruption takia.

Afganistanin vastavalittu presidentti Ashraf Ghani on toivonut, että maahan saataisiin viimein aikaan rauha. Hän on ehdottanut neuvotteluja Taleban-liikkeen kanssa rauhanprosessin edistämiseksi.

Ghanin hallintoon ei ole toistaiseksi saatu nimettyä yhtään ministeriä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.