Nato lähettää joukkoja Makedoniaan

Sotilasliitto Naton päätös lähettää joukkoja Makedoniaan varmistui tänään.

-


Makedonian aseistariisumisoperaation aloittamisesta sovittiin eilen Nato-maiden suurlähettiläiden kokouksessa Brysselissä ja päätös astui voimaan tänään kello 13 Suomen aikaa, koska mikään jäsenmaa ei asettunut vastustamaan sitä.

Makedoniaan lähtee kaikkiaan 3500 Nato-sotilasta, joiden tehtävänä on kerätä albaanisissien luovuttamat aseet. Alueelle lähetettiin jo viime viikolla 400 brittisotilaan etujoukko valmistelemaan tulevaa operaatiota. Tarkkaa aikataulua pääjoukon siirtymiselle Makedoniaan ei ole, mutta ainakin ranskalaisten ja brittisotilaiden oli määrä päästä matkaan jo tänään. Kokonaisuudessaan joukkojen arvioidaan olevan paikan päällä reilun viikon kuluttua.
Operaation on tarkoitus olla ohi kuukaudessa.

Makedonian johto otti tyytyväisenä vastaan tiedon Naton päätöksestä. Presidentti Boris Trajkovskin neuvonantajan mukaan Makedonia aikoo pitää kiinni aselevosta ja myötävaikuttaa operaation menestykselliseen toteuttamiseen.

Uutistoimisto AP:n haastattelema albaanisissien edustaja Besniku oli arvioissaan varovaisempi. Hän totesi Makedonian hallituksen onnistuneen aiemmin manipuloimaan länsimaita ja toivoi, että Naton saapumisen myötä tähän tulisi muutos.

-Jos ei, niin meillä on vielä aseet käsissämme - ja mikä vielä tärkeämpää, meillä on albaanikansan halu tehdä kaikki oikeuksiemme saavuttamiseksi, Besniku kuvaili. Molempien albaaneja edustavien puolueiden edustajat puolestaan toivoivat, että Nato-joukot jäisivät Makedoniaan suunniteltua pidemmäksi aikaa ja kouluttaisivat rauhansopimuksen mukaan maan poliisivoimiin liittyviä albaaneja. Nato pääsihteeri George Robertson kuitenkin toisti tänään, ettei operaation kestoa aiota pidentää.

Aseiden määrästä kiistaa

Aseiden keräämiseen saattaa vielä tulla mutkia matkaan, sillä Makedonian hallitus sanoi tänään, että albaanisisseillä on huomattavasti enemmän aseita kuin aiemmin on arvioitu. Sisäministeriön mukaan aseita saattaa olla jopa kymmenkertaisesti aiempaan arvioon verrattuna eli kaikkiaan 85 000. Sissit itse sanovat, että heillä on vain parituhatta asetta.

Kiista aseiden määrästä voi aiheuttaa ongelmia, koska Naton ja molempien osapuolien on lyötävä lukkoon yhteisesti sovittu asemäärä ennen aseistariisumisen aloittamista. Naton operaation aloittamisen ehtona on ollut kestävä tulitauko Makedonian hallituksen ja albaanisissien välillä.

Viime yönä alueelta ei raportoitu uusista välikohtauksista. Eilen tilannetta kiristi ortodoksikirkon tuhoaminen. Makedonian tilanteeseen paikan päällä tutustunut Naton Euroopan-joukkojen komentaja Joseph Ralston sanoi eilen, ettei tulitauon pitävyydestä voi olla täyttä varmuutta, mutta että odotteluun liittyy vielä suurempi riski.

Pääosa brittejä

Makedoniaan lähetettävistä 3500 sotilaasta suurin osa - noin tuhat - tulee Britanniasta. Ranska ja Saksa osallistuvat operaatioon noin 500 sotilaan voimin; Saksan osallistumien tosin vaatii vielä parlamentin hyväksynnän.
Mukana ovat myös Italia (450), Kreikka (350), Alankomaat (250), Espanja (130) ja Tshekki (120). Alle sadan sotilaan tai asiantuntijan ryhmiä tulee myös Belgiasta, Norjasta ja Unkarista. Logistiikasta huolehtii amerikkalainen yksikkö. Nato on korostanut, ettei kyseessä ole Bosnian tai Kosovon kaltainen rauhanturvaoperaatio eikä sotilasliitto aio toimia välittäjänä osapuolten välillä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat