Nato koventaa otteita

Yhdysvallat ja sen Nato-liittolaiset ovat pääsemässä sopuun Jugoslavian johdon painostamisesta poliittiseen ratkaisuun Kosovon kriisissä. Viidestä länsimaasta ja Venäjästä koostuvan yhteysryhmän odotetaan kokoontuvan perjantaina.

Korkea-arvoinen amerikkalainen virkamies arvioi tänään, että Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille annetaan aikaa "muutamia viikkoja" sopimukseen pääsemiseksi.

Virkamiehen mukaan Nato esittää todennäköisesti tänään varoituksen, jonka mukaan sotatoimiin ryhdytään, jos poliittista ratkaisua ei synny määräaikaan mennessä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright on keskustellut Kosovo-suunnitelmista useiden eurooppalaisten kollegoidensa kanssa viime päivinä. Tänään Albright neuvotteli Kairossa Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa.

Yhdysvallat on Albrightin mukaan yhä huolestuneempi Kosovon tilanteen huonontumisesta. Hän sanoi Kairossa, että nyt selvitetään, kuinka Naton ja yhteysryhmän työ voidaan yhdistää. Vielä ei ole päätetty, pitääkö yhteysryhmä kansainvälisiä toimia Kosovossa koordinoivan kokouksen. Ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Venäjä.

Nato-maiden suurlähettiläät olivat tänään koolla Brysselissä viimeistelemässä varoitusta, joka on tarkoitus esittää Kosovon osapuolille. Yhdysvaltain eurooppalaiset pääliittolaiset ovat olleet haluttomia esittämään uhkavaatimusta Jugoslavialle. Eurooppalaiset pelkäävät, että liian selkeä uhkaus sotilaallisen voiman käytöstä saattaisi vaarantaa länsimaiden ja Venäjän viime viikolla laatiman suunnitelman.

Suljettujen ovien takana

Amerikkalaislähteiden mukaan Kosovon tulevaisuudesta käytävät neuvottelut perustuisivat Yhdysvaltain aiemmin esittämään suunnitelmaan, jossa Kosovon albaanienemmistölle taataan mahdollisimman laaja itsehallinto, mutta ei itsenäisyyttä.

Ensimmäisenä askeleena osapuolet yritettäisiin saada neuvottelemaan suljettujen ovien takana samaan tapaan kuin Bosnian sodan osapuolet neuvottelivat marraskuussa 1995 Daytonissa Yhdysvalloissa. Kosovo-neuvottelut olisi tarkoitus käydä Euroopassa, mutta paikkaa ei ole vielä päätetty.

Venäjä vastustaa edelleen amerikkalaislähteiden mukaan voimankäyttöä. Albaanitaistelijoista koostuva Kosovon vapautusarmeija UCK ilmoitti puolestaan tänään Pristinassa, että se aikoo perustaa Kosovoon albaaneista koostuvan parlamentin ja hallituksen.

Taisteluja puhkesi jälleen

Kosovon tulitaukoa valvovien Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tarkkailijoiden mukaan Kosovossa puhkesi jälleen tänään taisteluja.

Serbit tulittivat tykistöllä Podujevon lähistöllä kyliä 10-15 kilometrin pituisella kaistalla, kertoi uutistoimisto Reuters. Serbeillä oli myös panssarivaunuja, kranaatinheittimiä ja raskaita konekiväärejä. Parikymmentä kyläläistä pakeni yhdestä kylästä. Useimmat kylistä oli jo hylätty aiemmin.

Etyjin tarkkailijat arvioivat tilannetta. Poliisi oli kertonut Etyjin edustajalle, että syynä taistelun puhkeamiseen oli ollut sala-ampujien tulitus kylistä. Viime yönä oli hyökätty poliisiasemalle, minkä jälkeen Jugoslavian armeijan vahvistuksia lähetettiin alueelle.

Etyj-tarkkailija Walker: Jugoslavia ei pitänyt lupauksiaan

Etyjin tarkkailijoita johtava William Walker sanoi keskiviikkona, ettei Jugoslavia ole pitänyt lupauksiaan turvallisuusjoukkojensa määrän pienentämisestä Kosovossa.

Jugoslavia oli Walkerin mukaan lupautunut vähentämään armeijan ja poliisin yksikköjä Kosovossa ja pitämään ne "tavallisemmalla tasolla".

Jugoslavia oli myös luvannut, etteivät turvallisuusjoukot osallistuisi paikallista väestöä sortavaan toimintaan. Jugoslavia julisti Walkerin epätoivotuksi henkilöksi viime viikolla tämän Racakin tapahtumia koskevien lausuntojen vuoksi, mutta jäädytti karkotusaikeen kansainvälisen painostuksen vuoksi.
(STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat