Nato kokoaa koneita ilmaiskuihin

Sotilasliitto Nato oli tänään kokoamassa yli 400 sotilaskoneen armadaa ilmaiskuihin Jugoslaviaa vastaan. Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Holbrooke kertoi Nato-maiden antavan huomenna valtuutuksen ilmaiskuista Jugoslaviaa vastaan.

Holbrooke jatkoi vielä tänään Belgradissa viime hetken neuvotteluja presidentti Slobodan Milosevicin kanssa. Jugoslavialaisista lähteistä kerrottiin, että neuvotteluissa oltaisiin pääsemässä ratkaisuun. Holbrooke itse sanoi kuitenkin, että minkäänlaiseen ratkaisuun ei ollut päästy.

Nato on kokoamassa 430 lentokoneen armadaa suunniteltuihin ilmaiskuihin Jugoslaviaa vastaan. Yhdysvallat lähetti tänään Britanniaan kuusi B-52-pommikonetta, tiedustelukoneen ja 13 tankkauskonetta ilmaiskuja varten. Koneet saapuivat alkuillasta Suomen aikaa Fairfordin lentotukikohtaan Lounais-Britanniaan. Kukin B-52-kone pystyy ottamaan asearsenaaliinsa 20 risteilyohjusta.

Nato-maat ovat lähettäneet lisää koneita mm. Italiassa oleviin Naton ilmatukikohtiin. Yhdysvallat asettaa ilmaiskuihin 260 konetta, Ranska 20 Jaguar- ja Mirage-konetta, Saksa 14 Tornado-hävittäjää. Koneita on tulossa kaikista Nato-maista paitsi Kreikasta, joka on perinteisesti ollut Serbian liittolaismaita. Tanskasta mukana on neljä F-16-konetta ja Norjasta kahdeksan samoja koneita.

Lopullisen valtuutuksen ilmaiskuihin uskottiin olevan selvä huomenna. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton oli toivonut, että ns. aktivointikäsky annettaisiin jo viikonvaihteeseen mennessä.

Päätös lykkäytyi kuitenkin huomiseen Saksan, Italian ja Portugalin sisäpoliittisen tilanteen vuoksi. Saksassa hallitusvalta on vaalien jälkeen vaihtumassa. Bonnissa kerrottiin tänään, että liittokansleri Helmut Kohlin eroava hallitus tekee huomenna päätöksen, jolla siirretään ratkaisu ilmaiskujen ajankohdasta Naton sotilasjohdon käsiin.

Italia, jossa hallitus kaatui perjantaina, on vakuuttanut tukevansa ilmaiskuja, mutta tuelle tarvitaan parlamentin vahvistus. Myös Portugalissa, missä hallituksella ei ole parlamentin enemmistöä takanaan, asia on määrä viedä parlamentin päätettäväksi huomenna.

Tanjug kertoi sopimuksesta

Jugoslavian uutistoimisto Tanjug ehti jo tänään kertoa, että Holbrooken ja Milosevicin neuvotteluissa on todettu, että Serbia on täyttänyt YK:n asettamat ehdot sille, että Nato luopuu ilmaiskujen tekemisestä.

YK:n turvallisuusneuvosto vaati päätöslauselmassaan Serbiaa - Jugoslavia koostuu Serbiasta ja Montenegrosta - vetämään serbijoukot maan eteläosassa sijaitsevasta Kosovosta, missä 90 prosenttia asukkaista on albaaneja. YK vaati myös Kosovoon välitöntä tulitaukoa sekä humanitaaristen järjestöjen työn mahdollistamista samoin kuin Serbian ja albaanien neuvotteluja ja kymmenien tuhansien albaanipakolaisten pääsyä takaisin kotiseuduilleen.

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen sanoi tänään, että ilmaiskut tehtäisiin kahdessa vaiheessa. Cohen huomautti, että tulossa olisi "erittäin suuren luokan ilmakampanja, joka pystyy aiheuttamaan vakavaa tuhoa". Mikäli iskujen ensi vaihe ei tuota tulosta, iskuja laajennetaan vähittäin, Cohen sanoi.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat