Mainos

Nato kiittää Suomen päätöstä

Sotilasliitto Nato kiittää Suomen päätöstä osallistua nopean toiminnan NRF-joukkojen täydentävään toimintaan. Naton edustajan James Appathurain mukaan Suomi on ollut jo vuosia sotilasliiton tärkeä kumppani, joten päätös on erittäin tervetullut.

Naton ja Suomen on vielä käytävä tarkemmat neuvottelut siitä, kuinka Suomi käytännössä voi toimintaan osallistua. Appathurain mukaan neuvottelujen aikataulu ei ole vielä selvillä.

- Kyseessä ovat varsin monimutkaiset sotilaalliset neuvottelut, hän sanoi.

Selvitettävä on esimerkiksi, mitä Nato tarvitsee ja mitä Suomi puolestaan voi ja haluaa tarjota. Natolla itsellään on ollut suuria vaikeuksia koota NRF-joukkoja, koska jäsenmaat ovat tarvinneet sotilaitaan muissa tehtävissä. Joukkoja on tarvittu etenkin Afganistanissa.

Sotilasliiton jäsenmaissa on siksi jo epäilty, että kunnianhimoinen hanke kuivuu kokoon. Viime vuoden lopulla Nato-maat päättivät leikata valmiudessa olevien NRF-sotilaiden määrän puoleen.

Appathurai kuitenkin kiistää, että NRF olisi vaikeuksissa. Hänen mukaansa päivystysjoukkojen supistaminen oli luonnollista, jotta joukkoja vapautui muualle.

Nopean toiminnan joukot julistettiin toimintavalmiiksi vuonna 2006, mutta ne eivät ole vielä tehneet yhtään kriisinhallintaoperaatiota.

Ruotsi ei vielä valmis päätökseen

Ruotsin hallitus ei ole vielä valmis tekemään päätöstä osallistumisesta Naton nopean toiminnan joukkoihin.

Puolustusministeri Sten Tolgfors totesi äskettäin, että Ruotsi valmistelee osallistumistaan NRF-toimintaan myönteisessä hengessä ja että tavoitteena on tehdä päätös ennen Bukarestin huhtikuista Nato-huippukokousta.

-Tämä aikataulu pätee edelleenkin. Ruotsi ei ole lähipäivinä tai viikkoina tekemässä asiassa päätöstä, puolustusministeri Tolgforsin avustaja Mikael Östlund kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.