Mainos

Nato kiinnostaa virolaisia

Virolaiset ovat entistä kiinnostuneempia Nato-jäsenyydestä.

Helmikuussa tehdyn tutkimuksen mukaan peräti 63 prosenttia Viron kansalaisista tahtoisi maansa heti Naton jäseneksi. Viime vuoden lokakuusta on kannatus kasvanut peräti seitsemän prosenttiyksikköä. Samanaikaisesti ovat maassa asuvat ei-virolaiset kääntymässä Nato-vastaisiksi. Viron puolustusministeriö tutki Nato-kannanottoja viime vuoden aikana kolme kertaa ja jatkoi selvityskierrosta myös tänä vuonna.

Helmikuussa ei virolaisista, pääosin venäläisistä, vain 20 prosenttia liputti Naton puolesta. Luku on 15 prosenttiyksikköä vähemmän kuin lokakuussa. Yhteenlaskettujen lukujen mukaan koko Viron väestöstä on liittymisen kannalla alle puolet eli 48 prosenttia.

Tutkimuksen tehneen Eesti Turu-uuring -tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Juhan Kivirähk muistutti epävarmojen suuresta osuudesta.
-Jos emme ota huomioon "en osaa sanoa" -ryhmittymää, on Naton puoltajia virolaisista 77,5 prosenttia ja koko väestöstä 68 prosenttia, hän sanoi. Kaikkein innokkaimmin Natoa kannattavat Kivirähkin mukaan nuoret.

Kyselyssä selvitettiin myös virolaisten maanpuolustustahtoa. Puolustusmenojen nostamisen hyväksyisi 62 prosenttia kaikista vastaajista ja vain 16 prosenttia tahtoisi pienentää niitä. Virolaisista 68 ja ei-virolaisista 59 prosenttia on valmis aseelliseen vastarintaan, vaikka lopputulos olisi epävarma. Viro aloitti vuoden 1995 tammikuussa maakohtaiset neuvottelut Naton jäseneksi pääsemiseksi. Viron Nato-edustusto Brysselissä avattiin vuonna 1998 ja viime vuonna Viro jätti virallisen jäsenanomuksensa.

Viro uskoo, että ensi vuonna Prahassa pidettävässä Naton huippukokouksessa se lopullisesti hyväksytään liittouman jäseneksi. Samassa kokouksessa liiton jäsenyyttä odottavat myös Latvia, Liettua, Bulgaria, Romania, Slovakia, Slovenia sekä mahdollisesti myös Albania ja Makedonia. Nämä maat hyväksyttiin vuonna 1999 Naton yhteiskumppaneiksi ja kahden tai kolmen uskotaan Prahassa saavan kutsun täysjäseneksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.