Nato keskittyy laajentumiseen ja Iforin jatkoon

Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton neuvosto kokoontuu huomenna keskustelemaan järjestön laajentumisesta ja Bosnian rauhanturvaoperaation jatkosta. Naton ja Pohjois-Atlantin yhteistyöneuvoston (NACC) ulkoministerien kokous on vuorossa keskiviikkona.

Suomen valtuuskuntaa NACC-neuvoston kokouksessa johtaa alivaltiosihteeri Jaakko Blomberg. Naton poliittinen johto painotti tänään, että siviilipuoli tulee korostumaan jatkossa Daytonin rauhansopimuksen täytäntöönpanossa entisen Jugoslavian alueella. Nykyisen Ifor-operaation takaraja on 20. joulukuuta.

Nato-neuvosto ei vielä tällä kertaa tee laajentumista koskevia päätöksiä. Sen sijaan ulkoministerien uskotaan sopivan huippukokouksen järjestämisestä heinäkuussa 1997. Uudet jäsenmaat on tarkoitus nimetä tuossa kokouksessa. Jäsenyyskutsun saavat todennäköisesti Tshekin tasavalta, Puola, Unkari ja mahdollisesti Slovenia.

Naton neuvoston tarkoituksena on hyväksyä järjestölle uusi komentorakenne, joka ottaisi huomioon laajentumisen. Komentorakenteen yksityiskohdat jäivät ministerien sovittavaksi neuvoston kokouksessa. Ranska, joka ilmoitti vuosi sitten paluustaan Naton sotilasrakenteisiin, on ollut eri mieltä Yhdysvaltojen kanssa muun muassa Naton eteläisen, Napolissa sijaitsevan komentokeskuksen johtajan paikasta. Ranska on halunnut nimetä siihen eurooppalaisen kenraalin amerikkalaisten sijasta. Komentorakenteen yksinkertaistaminen on ollut kovan poliittisen kädenväännön kohteena Naton sisällä.

Muut laajentumiseen liittyvät kysymykset ovat Venäjän ja Naton välinen sopimus, eurooppalaisen turvajärjestelmän (ESDI) rakentaminen Naton sisälle, Länsi-Euroopan puolustusliiton WEU:n käyttöön tarvittaessa irroitettavat monikansalliset esikunnat (CJTF) ja rauhankumppanuushankkeen (PfP) vahvistaminen.

Nato-lähteistä korostetaan, että laajentumisen eri osatekijät liittyvät toisiinsa. Naton ja Venäjän on tarkoitus sopia huippukokoukseen mennessä yhteistyön periaatteista, jotka koskevat sotilaallista tietojenvaihtoa, keskinäistä konsultaatiomekanismia ja yhteisiä päätöksentekomuotoja rauhanturvaoperaatioissa. Nato aikoo täydentää Venäjä-sopimusta yhteistyön tiivistämisellä Ukrainan kanssa. Puolustusliitto avaa ensimmäisen tiedotustoimistonsa Kiovaan. Samanlainen toimisto avattaneen myöhemmin myös Moskovaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat