Mainos

Nato kaavailee laajennettua rauhankumppanuutta

Nato suunnittelee eräänlaista laajennettua rauhankumppanuutta niitä maita varten, jotka eivät pääse mukaan puolustusliiton ensimmäiseen laajennukseen, sanoi Yhdysvaltain Helsingin-suurlähettiläs Derek Shearer tänään.

Myös puolueettomat ja liittoutumattomat maat, kuten Suomi, Ruotsi ja Itävalta, jotka eivät tällä haavaa hae Naton jäsenyyttä, voisivat liittyä laajennettuun kumppanuuteen. Sama koskee myös Venäjää.

Laajennettu rauhankumppanuus tarkoittaa Shearerin mukaan, että siihen liittyvät maat vahvistavat poliittisia ja sotilaallisia yhteyksiään Natoon. Shearerin mukaan suunnitelmasta hyötyisivät ennen kaikkea ne Naton jäsenyyttä hakeneet valtiot, joita Nato ei vielä hyväksy jäsenikseen ensimmäisessä vaiheessa.

Jäsenehdokkaista Tshekki, Unkari ja Puola ovat todennäköisesti ensimmäisiä liittyjiä, ja seuraavaa vaihetta jäävät ilmeisesti odottamaan Baltian maat, Romania ja Bulgaria. Tarjoamalla niille laajennettua kumppanuutta Nato viestittäisi, ettei se sulje niiltä lopullisesti oviaan.

Venäjälle laajennettu kumppanuus olisi osoitus siitä, ettei Nato ole luonteeltaan sotaisa, Shearer sanoi. Puolueettomien ja liittoutumattomien maiden osalta laajennettu kumppanuus hälventäisi pelkoa siitä, että Naton laajennus voisi synnyttää uudelleen etupiirejä.

Eräät liittoutumattomat maat ovat sanoneet, että Naton laajennus Keski-Eurooppaan jättäisi entiset Neuvostoliiton satelliittimaat turvallisuustyhjiöön, jota Venäjä voisi sitten yrittää täyttää.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.